Vijeće EU-a ponovno traži uhićenje Karadžića, Mladića i Gotovine

MINISTRI vanjskih poslova EU-a ponovno su u ponedjeljak u Bruxellesu pozvali na povećanje napora da se Haškom sudu predaju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

"Pozivajući se na zaključke od listopada 2004., Vijeće ponavlja potrebu da se povećaju napori na dovođenju pred Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Ante Gotovine kao i svih ostalih optuženika koji su još na slobodi", kaže se u nacrtu zaključaka, koje Vijeće ministara treba prihvatiti u ponedjeljak poslije podne u Bruxellesu.

"Puna i bezrezervna suradnja s ICTY-em ostaje bitni uvjet za daljnje približavanje EU-u", kaže se u nacrtu zaključaka.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn, koji je danas predstavio prijedlog pregovaračkog okvira za Hrvatsku, upozorio je da bi početak pristupnih pregovora, zakazanih za 17. ožujka ove godine, mogao doći u pitanje ako hrvatska Vlada ne učini sve u pogledu pune suradnje s Haškim sudom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi Komisija trebala dati preporuku na temelju današnjih informacija, moram reći da ne bih mogao preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom", rekao je Rehn.

Rehn je rekao da se na temelju informacija od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i drugih "obavještenih izvora", može pretpostaviti da se "general Gotovina nalazi unutar dosega hrvatskih vlasti", da je hrvatska Vlada u "barem neizravnom kontaktu s generalom Gotovinom" te da je hrvatska Vlada navodno "s njim pregovarala o dobrovoljnoj predaji".

U nacrtu zaključaka, koje Vijeće treba usvojiti, nigdje se izravno ne spominje Hrvatska. Najveći dio dokumenta odnosi se na BiH, koju se poziva, posebice Republiku Srpsku, da nastavi odlučno provoditi reforme potrebne za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Vijeće pozdravlja mjere koje je poduzeo Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown, poduzete "s ciljem otvaranja puta koji će osigurati punu suradnju BiH s ICTY-em. Ministri bi također trebali proširiti mjere za sprečavanje ulaska ili tranzita preko teritorija EU-a na još devet osoba, koje podupiru optužene i koje su također obuhvaćene mjerama Visokog predstavnika Ashdowna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara