Više od pola birača u Srbiji glasalo bi za Vučićevu stranku

Više od pola birača u Srbiji glasalo bi za Vučićevu stranku
Foto: FaH/EPA

KAD bi se u Srbiji izbori održavali u nedjelju, u parlament bi ušle samo tri stranke i koalicije, a natpolovičnu većinu imala bi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, pokazuje istraživanje koje u petak objavljuje beogradski tisak.

Naprednjaci bi osvojili 53,6 posto glasova, stranke oporbe udružene u Savez za Srbiju (SZS) imale bi 13,1 posto, a socijalisti (SPS) 9,5 posto, podaci su iz istraživanja agencije Faktor plus koje prenosi današnji Blic.

Najbliža izbornom pragu je Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, s 4,7 posto, a slijede Pokret slobodnih građana (PSG) donedavnog pučkog pravobranitelja i Vučićeva protukandidata na predsjedničkim izborima Saše Jankovića s 3,5 posto, Srpski patriotski savez nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića (2,7) i Partija ujedinjenih umirovljenika (1,4).

Srpska narodna partija (SNP) proruskog ministra bez portfelja Nenada Popovića i konzervativna Demokratska stranka Srbije (DSS) mogu računati na oko 2 posto glasova, a Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika Borisa Tadića tek na 1,2 posto glasova.

Izlaznost bi bila mala, oko 42 posto

Oko 4,3 posto anketiranih glasalo bi za "neku drugu opciju".

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže kako se situacija na političkoj sceni "polarizirala, ali polovi nisu ujednačeni".

"Naprednjaci stabilno brane prvu poziciju, u tome im pomaže ustrojenost i disciplina koju gaje i to pokazuje zašto im je svaka općina važna", navodi Pejić, koji Dačićeve socijaliste vidi na "stabilnom trećem mjestu", dok za oporbeni korpus kaže da je "dosta heterogen".

Istraživanje pokazuje i da izlaznost na eventualne izbore u nedjelju ne bi bila velika, tek oko 42 posto birača, dok više od trećine birača, njih 37 posto, uopće ne bi izlazilo na birališta ni glasalo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara