Visoki međunarodni predstavnik u BiH se požalio UN-u na vlasti srpskog entiteta

Visoki međunarodni predstavnik u BiH se požalio UN-u na vlasti srpskog entiteta
Foto: EPA

VISOKI međunarodni predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izvijestio je glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa u New Yorku kako vlasti srpskoga entiteta osporavaju teritorijalnu cjelovitost zemlje i državne institucije, te niječu genocid koji su snage bosanskih Srba počinile u Srebrenici 1995. 

Kako je danas priopćeno iz OHR-a Inzko se nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu susreo s Guterresom i razgovarao o stanju u BiH u kojoj 13 mjeseci od održanih izbora nije utemeljena vlast.
“Stranke se također ne slažu kada je riječ o temeljnim aspektima ustava BiH, pri čemu neke vodeće stranke sa sjedištem u RS osporavaju i samu ulogu, teritorijalnu cjelovitost i nadležnosti države kao i važeće zakonske obveze i politiku BiH”, rekao je visoki predstavnik.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH osudio je revizionizam i otvoreno nijekanje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

"Neprihvatljivo da neki političari niječu genocid u Srebrenici"

“Potpuno je neprihvatljivo da neki političari i dalje niječu činjenicu, koju su utvrdili i domaći i međunarodni sudovi, da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid. Tragična prošlost nesporno je dokumentirana – zato je sada vrijeme da se težište stavi na pomirenje i izgradnju budućnosti za sve građane BiH”, rekao je visoki predstavnik.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune obećanja da će sačuvati mir i stabilnost te zemlju povesti naprijed. To po njemu podrazumijeva otvaranje dijaloga i uspostavu vlasti na svim razinama koja bi bila u stanju rješavati brojne socioekonomske probleme s kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju.

Prije Inzkova obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a vlasti Republike Srpske dostavile su svoj izvještaj Svjetskoj organizaciji u kojemu su visokog predstavnika Inzka i vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije ocijenili najodgovornijima za narušavanje Daytona, neuspostavu vlasti i zaustavljanje EU integracija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara