Vlada je znala da građani Slavonskog Broda piju zagađenu vodu. Zašto su šutjeli dva dana?

Vlada je znala da građani Slavonskog Broda piju zagađenu vodu. Zašto su šutjeli dva dana?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

MINISTARSTVO zaštite okoliša, inspektorica zaštite okoliša i Hrvatski zavod za javno zdravstvo su već 28. ožujka znali za zagađenje vode u Slavonskom Brodu, odnosno isti dan kada je došlo do curenja iz produktovoda koji je ispitivao Crodux.

Proizlazi to iz službenog odgovora vlade na pitanje saborskog zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića u vezi s pucanjem produktovoda u tom gradu.

"Kada je nadležno ministarstvo doznalo za navedeni incident ako se on dogodio u srijedu 28. ožujka, a znamo da je javnost doznala tek u petak 30. ožujka 2018. i to tako da su građani obaviješteni da voda više nije za piće", pitao je Sinčić vladu iz koje su odgovorili da je ministarstvo za onečišćenje vodocrpilišta znalo već 28. ožujka.

Sad tvrde da su znali za zagađenje vode isti dan kad je puknuo produktovod

“Na poziv Centra 112, 28. ožujka 2018. inspektorica Ministarstva zaštite okoliša odmah je izašla na teren i naložila žurnu sanaciju tla. Sanacija je počela tijekom nadzora. Na osnovi prikupljenih informacija i sumnje inspektora da je uslijed onečišćenja došlo do onečišćenja
vodocrpilišta kroz čiju vodozaštitnu zonu prolazi predmetni produktovod putem Centra 112
zatraženo je očitovanje o zdravstvenoj ispravnosti vode od strane Zavoda za javno zdravstvo i
pravne osobe Vodovod d.o.o. Obaviještene su također sanitarna i vodopravna inspekcija.

U večernjim satima inspektor zaštite okoliša putem Centra 112 obaviješten je da analiza vode za ljudsku potrošnju uzorkovana od Zavoda za javno zdravstvo nije zdravstveno ispravna. Dakle, inspektor zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i građani Broda i okolice od Centra 112 istovremeno su dobili informaciju da voda nije za ljudsku potrošnju”, stoji u vladinu dokumentu.

No iako u vladi tvrde da su građani Slavonskog Broda dobili informaciju o zagađenju vode, oni su tu informaciju dobili tek dva dana kasnije. To potvrđuje i objava na stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje gdje stoji da je njihov Županijski centar u Brodu informaciju o zagađenju vodocrpilišta dobio tek 30. travnja oko 20.30 sati, kada je to doznao i brodski gradonačelnik Mirko Duspara, a onda i javnost.

Vlada demantira samu sebe

Curenje iz produktovoda i onečišćenje vode u Slavonskom Brodu, zanimljivo, vlada tretira kao dva odvojena događaja.

"Zavod za javno zdravstvo Brodske županije zaprimio je 30. 3. prijavu građana o neugodnom mirisu vode, kao i obavijest inspekcije zaštite okoliša o akcidentu, na temelju čega je isti obavijestio Vodovod, Sl. Brod, Ministarstvo zdravstva, inspekciju, Zavod za javno zdravstvo Osječke županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te je istoga dana izvršeno uzorkovanje vode, a u svrhu analize i utvrđivanja prisutnosti ugljikovodika i BTEX-ova”, stoji u vladinu odgovoru.

Iz drugog dijela proizlazi da je brodski Vodovod tek dva dana nakon incidenta i započete sanacije obaviješten da je vodocrpilište onečišćeno i da je ustanovljeno da voda nije za piće i to tek nakon što su građani to prijavili, čime vlada demantira samu sebe, odnosno prvi dio odgovora u kojem su jasno napisali da su znali za onečišćenje vode 28. ožujka i da je analiza već tog dana pokazala da voda nije za ljudsku potrošnju i da su o tome obaviješteni Vodovod te sanitarna i vodopravna inspekcija.

Odgovor vlade Ivanu Sinčiću na pitanje o zagađenju vode u Slavonskom Brodu by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara