Vlada mora Gotovini dati dio dokumenata

Vlada mora Gotovini dati dio dokumenata

ZAGREBAČKI Općinski sud presudio je da Vlada mora u tri dana od primitka presude predati odvjetnicima generala Ante Gotovine dio dokumenata važnih za obranu, objavio je Večernji list.

Takvu je presudu sud otpremio jučer, a stranke imaju pravo žalbe u roku tri dana od primitka presude. Međutim, žalba ne odgađa izvršenje presude. U parnici koja se u jednom dijelu i dalje nastavlja sud je "ovom djelomičnom presudom zabranio Vladi dalje vršenje nezakonite radnje, odnosno odbijanje zahtjeva generalovih branitelja za dostavu dokumenata koje je Vlada već predala Haagu", navodi Večernji list.

"Tako Vlada u ovjerenom prijepisu mora dostaviti 77 dokumenata datiranih od 1. do 19. rujna 1995. Mora dostaviti i dokumente koji se odnose na djelatne osobe, ustroj, pravila postupanja, stegu i stegovnu odgovornost u OS RH, zapovijedi, upozorbe, obavijesti, izvješća i zabilježbe o operaciji Oluja, ratne dnevnike postrojbi HV-a, dokumentaciju MUP-a te dokumentaciju koja se odnosi na osobe čija su tijela pokopana na groblju u Kninu, zajedno s podacima o obavljenim identifikacijama ekshumiranih pojedinaca. Broj tih dokumenata iz druge skupine nije određen, ali se može odrediti, kaže sud."

Odbijen je, piše Večernji list, zahtjev Gotovininih odvjetnika za dostavu određenih zakona, uredbi i drugih propisa koje je Vlada dostavila Haagu.

Parnica će se nastaviti zbog proširenog zahtjeva obrane za predaju još 129 dokumenata, Gotovininih zapovijedi i izvješća, za vrijeme Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji generala Gotovine nisu mogli Hini potvrditi vijest da je presuda donesena. Ante Vukorepa kazao je da ne zna je li presuda stigla jer je cijeli dan bio izvan odvjetničkog ureda. Marijan Pedišić, koji je na službenom putu, također nema informacija o presudi, dok je Ivo Farčić izjavio kako je moguće da presuda nije poslana poštom, nego je stavljena u odvjetničke pretince na Zagrebačkom općinskom sudu. "U tom će slučaju obrana presudu preuzeti u ponedjeljak", kazao je Farčić.

Zastupnica Vlade u tom predmetu, zamjenica glavnoga državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek sinoć nije bila telefonski dostupna pa se nije moglo doznati hoće li se Vlada ponovno žaliti na presudu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara