Vlada se svađa s austrijskim medijima oko Bleiburga

Vlada se svađa s austrijskim medijima oko Bleiburga
Foto: Hina

MINISTARSTVO vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem izražavaju žaljenje zbog toga što austrijski mediji o skupu na Bleiburgu pišu kao o fašističkom derneku. Drugim riječima, iz vlade su se upustili u polemiziranje s austrijskim medijima zbog njihovog kritičkog odnosa prema skupu u kojem fašistička obilježja i pozdravi nisu rijetkost.

"Nastavno na najnovije rasprave oko komemoracijske svečanosti na Loibaškom polju, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva Republike Hrvatske je uputilo u četvrtak, 14. ožujka 2019. priopćenje austrijskim medijima u kojem je izraženo duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Blajburškom polju vidi „fašističku zabavu“, „najveće okupljanje neonacista u EU“, „skup ekstremne desnice“ ili „skup ustaša“", stoji na početku priopćenja koje je upućeno iz Ministarstva vanjskih poslova.

Objasnili austrijskim medijima kako bi trebali pisati

"U priopćenju je naglašeno kako grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljavamo kao bolnu uvredu. Istaknuto je i kako je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti okupljene na Loibaškom polju nazivati fašistima. Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj", stoji u priopćenju u kojem ministarstvo Marije Pejčinović Burić objašnjava što je veleposlanstvo poslalo medijima.

Kažu da to šteti i ugledu crkve

"Mogućnost odvijanja ovakvog skupa u Austriji smatrali smo pomakom u smislu demokratskog razvoja i kao takvog ga poštivali. Bleiburško polje za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava. Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o „političkoj instrumentalizaciji“ i dijelu „političko-nacionalnog rituala“", stoji u priopćenju.

"Austrijskim medijima u priopćenju je istaknuto i kako se ovakvim i sličnim imputiranjima i grubim prigovorima najodlučnije suprotstavljamo te žurno apeliramo na distanciranje od jednostranog i neodrživog okrivljavanja, što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji", kažu iz vlade.

Skup smeta i gradonačelniku Bleiburga

Skup smeta i gradonačelniku Bleiburga, ispričao je za RTL. Smeta mu, kaže, što kad se gugla njegov grad iskače dosta poveznica s nacizmom.

''Mi ovdje imamo problem da, kada u Google upišete Bleiburg, na prvoj stranici izađe da je to mjesto susreta nacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, imamo bratsku općinu Lovran, mi smo dolje, oni su tu. Nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu dolaziti neonacisti iz cijele Europe. A tu je problem što organizator ne može sve zabraniti'', objašnjava Štefan Visočnik.

HDZ-ovac lani osuđen zbog fašizma

I dok HDZ-ova vlada tako tvrdi da su fašistički ispadi tek nešto sporedno, lani je osuđen jedan njihov član. Anđelko Bosančić, HDZ-ovac uhapšen zbog dizanja desnice na Bleiburgu, u lipnju je na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu osuđen na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zatvora.

Bosančić je istaknuti član dugopoljskog HDZ-a, a uhapšen je zato što je tijekom komemoracije na Bleiburgu, glasno pjevajući, dizao desnicu u zrak. Iako je austrijska policija jasno upozorila da se nikakvi fašistički incidenti neće tolerirati, čini se kako Bosančić njihovo upozorenje nije ozbiljno shvatio.

"Anđelko, po onome što sam ja mogao vidjeti, nije napravio ništa loše. Bio je u jednoj skupini od desetak hodočasnika koji su dizali ruke, i lijevu i desnu, mahali zastavama, pljeskali, pjevali... Nije napravio ne znam što", ispričao je lokalni poduzetnik Ljubo Marasović koji je otputovao s Bosančićem u Bleiburg te dodao kako je HDZ-ovcu nakon privođenja i ispitivanja oduzeta osobna iskaznica i druge isprave.

U prvom ispitivanju Anđelko Bosančić je kazao kako nije koristio Hitlerov pozdrav, nego samo glasnije pjevao. Kasnije je priznao dizanje desne ruke, ali se branio da ništa loše nije mislio. Također je naveo da je član Hrvatske demokratske zajednice, da je demokrat, lokalni dužnosnik i da je u Bleiburg stigao kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara