Vlada smjenjuje Upravu HAC-a?

Vlada smjenjuje Upravu HAC-a?

Tekst: Petar Vidov
Foto: Arhiva

IZ DOBRO upućenih krugova bliskim Hrvatskim autocestama, ali i vladajućoj hrvatskoj stranki HDZ-u, danas su počele stizati informacije kako je Vlada Jadranke Kosor nakon Uprave HEP-a odlučila smijeniti Upravu HAC-a! Indexovi izvori tvrde da bi do smjene trebalo doći već idućeg tjedna, a ista je informacija stigla i do SDP-ovog zastupnika Ivice Pančića, koji je često upozoravao upravo na nepravilnosti u HAC-u.

"U proteklih šest godina je u cestogradnji sprovedena najveća pljačka hrvatskih poreznih obveznika. Što je devedesetih godina bila privatizacija, to su za vrijeme Sanadera bili infrastrukturni radovi", tvrdi Pančić u razgovoru za Index.

"HDZ se odriče svojih kadrova koji su pokrali HAC"

SDP-ov saborski zastupnik otkrio nam je kako je informacija o smjeni HAC-ove uprave stigla i do njega. Toga su i oni sami, kako kaže, već svijesti. "Priča se da već pakiraju kofere", kaže nam Pančić. No, u HDZ-u se, što se toga tiče, i dalje, kako kaže, prave mutavi.

"Oni govore kako to više i nisu njihovi članovi, polako ih se odriču i govore kako članovi Uprave HAC-a nisu povezani s HDZ-om već da su samoinicijativno iskoristili svoj položaj za prljave poslove", tvrdi Pančić i dodaje kako se radi o "vrlo zanimljivom obratu".

"Smjene nisu rješenje, svi moraju kazneno odgovarati!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo je mišljenje, naime, da članovi HAC-ove Uprave nisu radili samoinicijativno. "Oni su samo izvršavali naredbe koje su dolazile od nadležnog ministra i bivšeg premijera", kaže Pančić koji ističe da bi ovo trebao biti samo početak smjena u državnim firmama, ali također dodaje kako cijela priča ne smije završiti samo na smjenama.

"Očekujem podizanje kaznenih prijava. Priča ne može završiti smjenama, jer se u tom slučaju ne bi išta postiglo. Članovi HAC-ove Uprave samo su pijuni u jednoj daleko većoj priči, a to je pljačka hrvatske države", kaže Pančić. No, kazneno ne bi trebali odgovarati samo sadašnji članovi HAC-ove Uprave, već i ostali ljudi koji su tijekom proteklih šest godina sjedili u njihovim foteljama, ali i predsjednik Nadzornog odbora, te državni tajnik u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Zdravko Livaković koji je, kako kaže, Pančić cijelo vrijeme bio u HAC-u dok se kroz tu firmu vršila pljačka poreznih obveznika.

Premijerka Kosor zasad bez komentara o smjenama u HAC-u

Iz kabineta Vlade danas nismo uspjeli dobiti odgovor na naš pismeni upit spremaju li se idući tjedan smjene u HAC-u, a istu temu nije danas prilikom svog posjeta Ministarstvu obrane komentirala ni Jadranka Kosor već je samo rekla da će zatražiti istragu. No, naši izvori tvrde kako će Vlada već idući tjedan javnosti obznaniti svoju odluku o smjenama u Upravi HAC-a, a sve kao rezultat brojnih afera koje su proteklih tjedana izlazile u javnost, a među kojima je mnoge razotkrio i Index.

Među nedavna otkrića o mutnim poslovima u HAC-u spadaju fantomski zaposlenik Josip Pocrnić, kojem leđa navodno "čuva" ministar zdravstva Darko Milinović, sumnjivi poslovi sa Skladgradnjom Slavena i Joze Žužula kojoj je za poslove bojanja tunela plaćena cijena nekoliko puta veća od tržišne, te vozni park članova Uprave HAC-a koji su financirali njihovi kooperanti. Podsjećamo da je Index ranije pisao i o drugim aferama u Hrvatskim autocestama, poput sumnjivih metoda zapošljavanja, a tada smo ekskluzivno objavili i iskaz zaposlenice Majde Rumore koja tvrdi da je od nje traženo da plati 10.000 eura mita kako bi dobila posao u HAC-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara