Vlasnici Plive otpuštaju četvrtinu radnika diljem svijeta

Vlasnici Plive otpuštaju četvrtinu radnika diljem svijeta

Ilustracija 123rf

IZRAELSKA farmaceutska kompanija Teva, vlasnica Plive, objavila je da će otpustiti više od četvrtine radne snage i riješiti se velikog broja pogona u sklopu dugo očekivanog preustroja poslovanja koji cilja na smanjenje ogromnog duga.

U izraelskoj tvrtki planiraju otpustiti 14 tisuća radnika u zemljama širom svijeta, a većina otkaza očekuje se u idućoj godini.

Dvogodišnji plan restrukturiranja trebao bi smanjiti troškovnu bazu Teve za tri milijarde dolara do kraja 2019. godine, u odnosu na procijenjenih ovogodišnjih 16,1 milijardu dolara.

Gotovo 35 milijardi duga

Kompanija je nagomilala gotovo 35 milijardi dolara duga nakon kupovine Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima Actavis za 40,5 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Tevi procjenjuju da bi im planirano restrukturiranje u idućoj godini trebalo generirati trošak od najmanje 700 milijuna dolara, uglavnom vezano za troškove otpremnina. Dodatni troškovi mogući su nakon odluka o zatvaranju ili prodaji tvornica, odjela za istraživanje i razvoj i ureda.

"Provest ćemo ovaj plan štedljivo i u utvrđenim rokovima te ćemo ostati fokusirani na prihode i generiranje novčanog toka kako bi Teva bila spremna ispuniti sve svoje financijske obveze", kazao je u priopćenju novi izvršni direktor izraelske kompanije Kare Schultz.

Prognoze za 2018.

Teva će po njegovim riječima sačuvati temeljne kapacitete u segmentu generičkih lijekova i odabranih posebnih lijekova.

"Očekujemo da ćemo u 2018. godini uspješno lansirati Austedo i Fremanezumab", kazao je Schultz. Riječ je o Tevinim lijekovima za komplikacije povezane s Huntingtonovom bolešću i migrenama.

Prognoze za 2018. godinu bit će objavljene u veljači, a nešto kasnije i dugoročne strateške poslovne smjernice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara