Vodeći stručnjaci za umjetnu inteligenciju obećali da neće razviti autonomno oružje

Vodeći stručnjaci za umjetnu inteligenciju obećali da neće razviti autonomno oružje
Ilustracija: 123rf

TISUĆE vodećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju, zabrinutih da bi se svaka tehnologija koju razviju mogla iskoristiti za ubijanje, obećali su da neće sudjelovati u stvaranju autonomnog oružja, piše CNN.

Vodeći svjetski stručnjaci protiv razvoja autonomnog oružja

2400 znanstvenika u 36 zemalja pridružilo se velikom broju organizacija u apelu za globalnom zabranom smrtonosnog autonomnog oružja u javnom pismu. Svoj čin su argumentirali tvrdnjom da su takvi sustavi glavna prijetnja čovječanstvu.

Anthony Aguirre, profesor fizike na Sveučilištu Santa Cruz u Kaliforniji i jedan od potpisnika pisma, izjavio je: "Jako bismo se željeli pobrinuti za to da sveukupni utjecaj tehnologije bude pozitivan te da ne dovede do užasnih utrka u naoružanju ili distopijske budućnosti s robotima koji lete uokolo, ubijajući sve oko sebe."

Leteći roboti-ubojice i oružja koja djeluju samostalno velikim dijelom još uvijek spadaju u domenu znanstvene fantastike, no napredak postignut na području računalnog vida, obrade slika i strojnog učenja čini ih neizbježnima. Pentagon je nedavno izdao nacionalnu obrambenu strategiju u kojoj poziva na veće investiranje u umjetnu inteligenciju, koju američko Ministarstvo obrane i Centar za novu američku sigurnost smatraju budućnošću ratovanja.

Iako je SAD trenutno glavna svjetska sila na ovom području, Kina hvata korak s Amerikom. SAD sustižu i druge zemlje, primjerice Izrael, koji je prodao potpuno autonomne bespilotne letjelice sposobne za napad na radarske instalacije Kini, Čileu, Indiji i drugim zemljama.

Uloga Googlea u strategiji razvoja umjetne inteligencije

Razvoj autonomnog oružja svakako će se nastaviti unatoč protivljenju vodećih stručnjaka kao što su Demis Hassabis i Yoshua Bengio te vodećih laboratorija poput DeepMind Technologies i Element Al. Oni odbijaju sudjelovati i podupirati razvoj, izgradnju, trgovinu i korištenje autonomnog oružja.

Mnoge vodeće američke tehnološke tvrtke bore se s problemima koje je Future Of Life Institute (koji dijelom financira Elon Musk) izložio u svom javnom pismu. U lipnju je Googleov izvršni direktor Sundar Pichai obznanio Googleova načela umjetne inteligencije, koja jasno daju do znanja da kompanija neće razvijati nikakve proizvode koji bi mogli poslužiti za proizvodnju oružja namijenjenog nanošenju štete. Objava je popraćena oštrim kritikama zaposlenika na račun uloge Googlea u istraživačkom projektu američkih zrakoplovnih snaga, koji kritičari smatraju korakom prema stvaranju autonomnog oružja. Među potpisnicima pisma je i Jeff Dean, koji se nalazi na čelu Googleove skupine za istraživanje umjetne inteligencije.

Aguirre je na kraju izrazio nadu da će vodeće kompanije u srijedu potpisati pismo, ili da će barem slijediti primjer Googlea u vezi pravila korištenja umjetne inteligencije, piše CNN. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara