Vojska je bila na Kornatu jer je "pretraživala teren"

U NASTAVKU istrage kornatske tragedije šibenski istražni sudac Branko Ivić ispitao je ministra obrane Berislava Rončevića te načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, javlja Radio Dalmacija.

Ispitivanju je, na zahtjev odvjetnika obitelji, trebao pristupiti i ravnatelj policije Marijan Benko, no on se ranije ispričao  odlaskom u inozemstvo.

Rončević i Lucić opisali su ulogu vojske i opsadu Kornata nakon tragedije. Prema neslužbenim informacijama, svjedočili su kako u tome nije bilo ništa sporno, jer je vojska pretraživala teren, pokušavajući pronaći ima li mrtvih i ozlijeđenih vatrogasaca.

Mnogi su se, naime, pitali što su specijalci radili na Kornatu te je li očevid nakon nesreće uopće mogao biti kvalitetno odrađen nakon što se na otoku našlo oko 200 vojnika. U medijima su se pojavile svojedobno i insinuacije kako su tijela s otoka premještana.

Nedavno su se u medijima pojavile i informacije da, prema izvještaju MUP-a, na Kornatu ipak nije obavljen detaljan očevid, te da sud traži sedam novih vještačenja. Između ostalog, traži se utvrđivanje dinamike smjera i brzine širenja vatre, kemijsko-toksikološko, sudsko medicinsko vještačenje koje bio trebalo dati odgovor kako to da su vatrogasci, iako su bili jedan blizu drugoga, zadobili posve različite opekline i na različitim dijelovima tijela.

Traži se i novo vještačenje vojnog helikoptera, ali i pregled MORH-ove dokumentacije iz koje bi trebalo biti vidljivo je li nakon nesreće helikopter MI-8 servisiran, što bi moglo navesti na sumnju na prikrivanje dokaza.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara