vukovar - proslavljen dan grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Vukovar je danas proslavio Dan grada i blagdan zaštitnika Sv. Filipa i Jakova.

Predsjednik Gradskog vijeća Pilip Karaula istaknuo je tom prigodom da gradska vlast optimistično gleda na budućnost Vukovara unatoč mnogim problemima koji opterećuju njegovu obnovu i razvoj.

On se požalio na slabu učinkovitost pravne države u Vukovaru, u kojemu, kako je rekao, ne rade mnoge državne inspekcije ili ih nema. "Što je s privatizacijom gospodarskih subjekata i otkupom stanova?" zapitao je Karaula. Istaknuo je i kako za ratne zločine počinjene tijekom srpske agresije i okupacije Vukovara još nitko nije odgovarao.

"Neka se ne brine međunarodna zajednica. Srpskoj nacionalnoj manjini nećemo oduzeti zakonom zajamčena prava, ali nećemo sigurno niti dopustiti da hrvatska djeca nemaju pravo na obrazovanje na hrvatskom jeziku, što se u nekim školama sada događa", poručio je Karaula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vijećnicima Gradskog vijeća i članovima Poglavarstva te mnogobrojnim uzvanicima vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl rekao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća kako zamjera vlastima Vukovarsko-srijemske županije što se županijske institucije još nisu potpuno preselile u Vukovar i što su i dalje u privremenome županijskom središtu u Vinkovicima. Vukovar ne želi biti protokolarno sjedište Županije niti želi otpatke i mrvice sa županijskog stola, dodao je vukovarski gradonačelnik.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su priznanja zaslužnim građanima, ustanovama i udrugama za razvoj i napredak Vukovara. Nagradu za životno djelo primila je liječnica Aleksandra Zubarev-Tajba.

Plaketu počasne građanke Vukovara primila je saborska zastupnica Jadranka Kosor. Počasnim građaninom Vukovara proglašen je i prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja u doba UN-ova mandata na tom području, američki general Jacques Paul Klein, koji se ispričao jer nije mogao doći na svečanu sjednicu. Plaketa počasnog građanina Vukovara uručit će mu se krajem lipnja, kada će, kako je najavljeno, posjetiti taj grad.

U povodu Dana grada i blagdana zaštitnika Sv. Filipa i Jakova, u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova misno je slavlje predvodio pomoćni biskup đakovački i srijemski mons. Đuro Hranić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara