"Vukovarska trojka" čeka završne riječi tužiteljstva i obrane pred ICTY-em

"Vukovarska trojka" čeka završne riječi tužiteljstva i obrane pred ICTY-em

TUŽITELJSTVO i obrana bivših zapovjednika JNA Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića godinu i pol dana nakon početka suđenja za pokolj na Ovčari danas će pred ICTY-em iznijeti svoje završne riječi.

"Vukovarska trojka" tereti se da je nakon pada Vukovara 1991. godine naredila i organizirala izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice koji su odvedeni u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. Tamo su ih pripadnici lokalnih srpskih snaga i Šešeljevih postrojbi pogubili, a u masakru je pobijeno najmanje 260 osoba.

Mile Mrkšić kao zapovjednik Operativne skupine Jug nije poduzeo akcije koje se očekuju od zapovjednika njegovog iskustva i time je pridonio događajima koji su uslijedili, a Veselin Šljivančanin zapovijedao je evakuacijom vukovarske bolnice i bio svjestan ponašanja pripadnika postrojbi teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljaca, tvrdio je ranije u svojem izvješću vojni stručnjak, umirovljeni britanski general Andrew Pringle, čijim je zaključcima u lipnju prošle godine nakon 125 dana pred haškim sudom (ICTY) završen dokazni postupak optužbe protiv "vukovarske trojke".

Umirovljeni general bio je 52. svjedok optužbe na suđenju, koji je, na zahtjev optužbe, na temelju izjava očevidaca i transkripata sa suđenja, izradio izvješće o ulozi trojice oficira bivše JNA u vukovarskoj operaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi nalazi podudarali su se sa zaključcima stručnjaka tužiteljstva, belgijskog pukovnika Reynauda Thunensa, koji je tvrdio da je zapovjednik uvijek odgovoran za djela svojih potčinjenih, čak i kad dio ovlasti prenese na nižerangirane časnike, javila je tada agencija SENSE.

Prema optužnici za pokolj na Ovčari 20. studenog 1991., Mile Mrkšić bio je zapovjednik Operativne skupine Jug, Veselin Šljivančanin njegov načelnik sigurnosti, a Miroslav Radić zapovjednik postrojbe u sklopu Prvog motoriziranog bataljuna Gardijske brigade, kojem su bili potčinjeni i odredi srpske Teritorijalne obrane i dobrovoljaca, čiji su pripadnici osuđeni kao neposredni izvršitelji zločina na Ovčari.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara