Wall Street blago pao, ulagači nesigurni

Wall Street blago pao, ulagači nesigurni
Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi blago pali nakon nestabilnog trgovanja u kojemu su se izmjenjivale dobre i loše vijesti o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, a ulagači su bili oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

Dow Jones oslabio je 53 boda ili 0,22 posto, na 24.370 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 2.636 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,16 posto, na 7.031 bod.

Na početku trgovanja cijene su dionica porasle zahvaljujući vijesti da zamjenik kineskog premijera Liu He i ministar financija SAD-a Steven Mnuchin dogovaraju daljnje faze pregovora, nakon što su prije desetak dana predsjednici te dvije zemlje dogovorili da u idućih 90 dana dok se vode pregovori neće uvoditi nove carine.

To je ohrabrilo ulagače koji su se plašili jačanja trgovinskih tenzija između dva najveća svjetska gospodarstva, nakon što je nedavno u Kanadi uhićena Meng Wanzhou, financijska direktorica Huaweija, zbog optužbi da je kršila američke sankcije Iranu.

Zabranili bi prodaju američkih proizvoda kineskim kompanijama

No, ubrzo je ulagače pokolebala vijest da su dva zastupnika u Kongresu predložila zakon kojim bi se zabranila prodaja američkih proizvoda kineskim kompanijama koje krše američke sankcije.

Negativno je na tržište utjecala i vijest da su zastupnici Konzervativne stranke u britanskom parlamentu sakupili dovoljno potpisa za pokretanja glasanja o nepovjerenju premijerki Theresi May.

I dosad je bilo malo vjerojatno da će premijerka dobiti potporu parlamenta za dogovor o rastavi između Velike Britanije i Europske unije, a sada su dodatno ojačala strahovanja od neurednog izlaska iz EU-a u ožujku.

„Tržište trenutno pokreću različite vijesti o nizu problema, pa trgovci ne znaju što da čine. A bližimo se razdoblju kada je tržište obično vrlo snažno”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, osam ih je jučer završilo u blagom plusu, pri čemu je najviše porastao, za 0,9 posto, potrošački sektor.

S druge strane, najviše je pao, za 1 posto, financijski sektor.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,27 posto, na 6.806 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,49 posto, na 10.780 boda, a pariški CAC 1,35 posto, na 4.806 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara