Wall Street porastao nakon četiri dana pada

Wall Street porastao nakon četiri dana pada
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su cijene dionica porasle nakon četiri dana pada jer je Washington poručio da su trgovinski pregovori s Kinom bili konstruktivni.

Dow Jones ojačao je 114 bodova ili 0,44 posto, na 25.942 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 2.881 bod, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 7.916 bodova.

Cijene najprije oštro pale pa skočile

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica oštro pale jer su na snagu stupile povećane 25-postotne carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara, dok je Kina najavila protumjere.

Ulagači se boje da bi u slučaju da se ne postigne trgovinski dogovor mogao eskalirati carinski rat, što bi negativno utjecalo na oba gospodarstva, ali i na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Zbog toga je u jednom trenutku S&P 500 indeks bio u minusu i 1,6 posto.

Međutim, cijene dionica snažno su skočile nakon što se ministar financija SAD-a Steven Mnuchin pozitivno osvrnuo na dvodnevne trgovinske pregovore s Kinom, nazvavši ih konstruktivnima.

Nizom tvitova pozitivno se na pregovore u Washingtonu osvrnuo i predsjednik SAD-a Donald Trump, poručivši da mu se ne žuri s postizanjem dogovora.

Pregovori Kine i SAD-a se nastavljaju

Zamjenik kineskog premijera Liu He kazao je, pak, da će se razgovori nastaviti u Pekingu, da je optimističan po pitanju dogovora, ali da Kina neće odstupiti od nekih načelnih stavova.

''Tržište je shvatilo da su poruke Trumpa i Mnuchina više političke nego što bi bile naznake promjene strategije. Po nama, ništa se nije promijenilo po pitanju investicijskih teza. Kratkoročno, Kini je dogovor više potreban nego SAD-u. Dugoročno, SAD treba dogovor više nego Kina. To je vrlo dobar balans”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Ubera, čija je cijena prvog dana trgovanja na tržištima nakon inicijalne javne ponude, pala 7,6 posto.

Unatoč jučerašnjem rastu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 2,1 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,2, a Nasdaq indeks 3 posto.

Za S&P 500 i Nasdaq to je najveći tjedni pad od početka ove godine.

A na većini europskih burzi cijene dionica jučer su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,72 posto, na 12.059 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 5.327 bodova. No londonski FTSE oslabio je 0,06 posto, na 7.203 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara