Washington Times: Sanader i njegovi poslušnici provode pljačku velikih razmjera

AMERIČKI dnevnik Washington Times piše kako je Hrvatska nakon ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak na korak od odgode pregovora s Europskom unijom. Ubojstvo Ive Pukanića je iskristaliziralo svu zgađenost javnosti političkim establišmentom u Zagrebu, navodi Washington Times te ističe da čelnici EU upozoravaju da porast organiziranog kriminala u Hrvatskoj prijeti odgodom pregovora.

Novinar Jeffery T. Kuhner u svom komentaru piše kako premijer Ivo Sanader nije istinski zainteresiran za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije jer  u posljednjih pet godina vrh HDZ-a pljačka javna dobra i kompanije u državnom vlasništvu. Ističe da većina ministara sjedi u nadzornim odborima državnih tvrtki umočenih u sumnjive privatizacije  ili skupe projektantske projekte u koje se trpaju javna sredstva.

Washington Times podsjeća na pisanje hrvatskih medija po kojima je Sanader posljednjih godina povećao svoju imovinu za nekoliko milijuna dolara te kako je povećao svoju skupu kolekciju satova.

"Sanader i njegovi poslušnici su uključeni u pljačku velikih razmjera trošeći limitirane državne financijske resurse", piše Kuhner navodeći podatke Adria instituta po kojima državna korupcija porezne obveznike košta više od milijardu dolara godišnje što je ogroman iznos za državu čiji godišnji proizvod iznosi 23 milijarde dolara.

"Sanader besramno koristi državne medije"

I dalje u tekstu se nižu crni rezultati Sanaderove vlasti poput zastoja pravosudne reforme, najviših poreznih nameta u regiji, ogromnog nacionalnog duga od 80 posto BDP-a, posve anemična ekonomija te politički utjecaj na pravosuđe.

Kuhner navodi i kako Sanader besramno koristi državne medije kako bi pomeo svoje kritičare za što je kao primjer naveo upravo svoj slučaj. Prošle godine je Kuhner također napisao komentar o crnim stranama Sanaderove vlasti nakon čega je u vijestima citirana premijerova izjava kako je taj novinar prijatelj Ivića Pašalića, te je i Hina objavila članak u kojem ga se optužuje za veze s Pašalićem i davanje potpore Franju Tuđmanu.  Kuhner piše da bi to bilo smiješno da se Hrvatske ne nalazi u ovako teškoj situaciji, te navodi da je više puta pisao protiv Pašalića zbog njegovog ksenofobičnog nacionalizma i ogromne korupcije te da je 90-ih konstantno pisao protiv Tuđmanovog režima.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara