YouTube mijenja pravila: Brisat će snimke koje veličaju nacizam

YouTube mijenja pravila: Brisat će snimke koje veličaju nacizam
Screenshot: YouTube

YOUTUBE je objavio da će ukloniti sav sadržaj koji poriče Holokaust i ostale "dokumentirane nasilne događaje", što je veliki preokret u politici te tvrtke suočene s kritikama da promovira govor mržnje i nasilje.  

Mrežna usluga za razmjenu videa u vlasništvu Googlea također je najavila da će ukloniti snimke koje veličaju nacističku ideologiju i promoviraju skupine koje vjeruju u svoju nadmoć nad drugima.

Uz to, uklonit će se profili autora videa koji se više puta usprotive novoj politici YouTubea, čak i ako je izravno ne prekrše.

Promjena pravila

YouTube je putem bloga razjasnio da bi nova pravila mogla utjecati i na one korisnike koji pretražuju takav sadržaj, s ciljem da "nauče prepoznati mržnju te da se bore protiv nje".

Pravila bi mogla uzrujati zagovornike slobode govora koji tvrde da se govor mržnje ne bi trebao cenzurirati.

Jonathan Greenlatt, čelnik Antidifamacijske lige koja se bori protiv antisemitizma, rekao je da je ta organizacija apelirala na YouTube da promijeni pravila. 

"Iako je ovo važan korak unaprijed, on nije dovoljan i nužno je uvesti još novih promjena na YouTubeu i u drugim tehnološkim kompanijama kako bi se na odgovarajući način borile protiv mržnje i ekstremizma", zaključio je Greenlatt. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara