Za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze skupljeno 13 milijardi dolara, donirale države i pojedinci

Za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze skupljeno 13 milijardi dolara, donirale države i pojedinci

Foto:123rf

MEĐUNARODNI fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije postigao je svoj cilj da prikupi 13 milijardi dolara za sljedeće tri godine, rekao je u subotu kanadski premijer Justin Trudeau.

"Skupili smo oko 13 milijardi dolara i time ćemo spasiti 8 milijuna života", izjavio je Trudeau u Montrealu na zatvaranju pete konferencije o refinanciranju Svjetskog fonda za razdoblje 2017.-2019.

Cilj koji si je odredio Fond je bio doseći 13 milijarda dolara.

"Oslobodit ćemo svijet AIDS-a, tuberkuloze i malarije, iskorijenit ćemo te epidemije novcem vlada, ali i privatnih partnera i civilnog društva", dodao je Trudeau.

"Na konferenciji su obećani doprinosi viši od 12,9 milijardi dolara koji će biti ključni za iskorijenjivanje tih epidemija do 2030. godine", precizirao je premijer.

Od tog iznosa Sjedinjene Države su obećale Svjetskom fondu 4,3 milijardi dolara.

Prije završetka konferencije britanska ministrica za međunarodni razvoj, Priti Patel, najavila je doprinos od 1,1 milijarde funti (1,28 miljardi eura), čime Britanija postaje drugi donator.

Francuska je obećala 1,08 milijardi eura, Njemačka 800 milijuna eura, Japan 800 milijuna dolaram, a Kanada 600 milijuna dolara i oni su sljedeći najveći donatori za obuzdavanje tih triju bolesti do 2030. godine,  sukladno obvezi koju su preuzeli Ujedinjeni narodi.

Milijarder i filantrop Bill Gates, čija je zaklada već dodijelila 1,6 milijarde dolara Svjetskom fondu od osnutka 2002., najavila je dodatnih 600 milijuna dolara za sljedeće tri godine.

"Imamo još puno posla da bismo zaustavili te epidemije", ocijenio je Bill Gates i podsjetio da je Svjetski fond omogućio spašavanje više od 20 milijuna života.

Na konferenciji je sudjelovao i Bono, a tijekom večeri će Usher i skupina Metric održati koncert.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara