Kreće turistička sezona. Otvorena su 133 hotela i 65 kampova

Kreće turistička sezona. Otvorena su 133 hotela i 65 kampova
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

PROTEKLOG je vikenda krenulo jače aktiviranje turističkih kapaciteta s otvorena 133 hotela i 65 kampova, izvijestila je Hrvatska udruga turizma (HUT), koja smatra da je sada nužno što prije pokrenuti ciljane promotivne kampanje na ključnim tržištima.

"S obzirom na ukupnu situaciju možemo biti zadovoljni prvim turističkim brojkama. Kvalitetna epidemiološka situacija temelj je ostvarivanja rezultata ove godine i tu smo među najboljima u Europi. To trebamo maksimalno iskoristiti u idućem razdoblju, počevši od - danas, jer ništa se neće dogoditi samo po sebi, nego moramo intenzivno početi komunicirati na ključnim tržištima kako bi privukli goste", ističe direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Naglašava da se, uz finaliziranje dogovora o jednostavnijem i bržem postupku ulaska turista s ključnih emitivnih tržišta u Hrvatsku, moraju pokrenuti i koordinirane i ciljane promotivne aktivnosti na tim tržištima.

Za nastavak otvaranja kapaciteta Ostojić ključnim drži postizanje preciznih dogovora s državama-glavnim emitivnim tržištima o nesmetanom putovanju u Hrvatsku i nazad, a što se, prema najavama ministra turizma, očekuje najkasnije do sredine lipnja.

HUT predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, kao i dodatni hoteli, dok se u lipnju očekuje potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

U Hrvatskoj 20 tisuća turista

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji", ističu iz HUT-a, uz napomenu da su prvi gosti u Hrvatsku već stigli.

Kako je jučer objavljeno u Dnevniku Nove TV u Hrvatskoj  je trenutno 22 tisuće turista, a samo proteklih dana došlo ih je 10 tisuća.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i 'fast line' režim ulaska za turiste u Hrvatsku, naglašava se u priopćenju.

Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju

Poručuju da hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici spremni dočekuju otvaranje sezone. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Direktor HUT-a Veljko Ostojić zadovoljan je pripremama za otvaranje ljetne sezone. "Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju, a za većinu je gostiju s ključnih emitivnih tržišta dostupna kao autodestinacija. Hrvatski turistički sektor standarde sigurnosti je prilagodio nacionalnim i međunarodnim preporukama te goste dočekujemo spremni", ističe Ostojić. 

Tijekom lipnja očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Europska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi, navode iz HUT-a.

Podsjećaju kako se novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj trenutno pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni i sustav javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa, ističu iz HUT-a. 

Iznoseći osnovne informacije o ovogodišnjoj ljetnoj sezoni uz ostalo podsjećaju da strani turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska u Hrvatsku trebaju predočiti jedan od dokumenata kojim se potvrđuje rezervacija smještaja - rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta; ugovor o zakupu u kampu; ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma; potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili vaučer putničke agencije.

Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati - mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti, kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Hrvatske.

Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti neodgodivi osobni razlozi, ili poslovni razlozi / gospodarski interes (poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva). 

Turisti dobivaju letak s preporukama

Turisti na granici dobivaju letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a iz HUT-a podsjećaju uz ostalo podsjećaju da za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije.

Podsjećaju i da građani iz EU ali i zemalja izvan EU sve informacije o mogućnostima ulaska u Hrvatsku mogu dobiti upitom na mail adresu - uzg.covid@mup.hr. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara