Zaev poziva Grke da ratificiraju sporazum o novom imenu Makedonije

Zaev poziva Grke da ratificiraju sporazum o novom imenu Makedonije
Foto: Hina/ EPA

MAKEDONSKI premijer Zoran Zaev je pozvao svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju. 

U petak je sporazum ratificirao makedonski parlament. Da bi on stupio na snagu, isto moraju napraviti Grci. 

"Za grčki parlament imam poruku: Naš je parlament smogao snage za ovo i nije nam bilo lako. No uvjeren sam da će i članovi grčkog parlamenta pronaći dovoljno snage da donesu odluku", kazao je Zaev na konferenciji za novinare održanoj u Skoplju. 

"Za deset dana, čim budemo obaviješteni o rezultatima i ako konstatiramo da je sve u redu, glasat ćemo", izjavio je u petak navečer grčki premijer Aleksis Cipras. Premda mu treba tek natpolovična većina, Cipras ima uzak manevarski prostor (153 od 300 zastupnika). 

Posebno glasovanje o protokolu koji će Makedoniji omogućiti da postane članica NATO-a održat će se "odmah poslije" toga, dodao je grčki čelnik.

"Zajedno s prijateljima iz Republike Grčke, kanimo odbaciti nerazumijevanje i izolaciju", kazao je makedonski premijer, dodavši da je "uvjeren kako će grčki zastupnici prepoznati povijesni značaj sporazuma".

"Mi dobivamo prijatelja, a i Grčka stječe prijatelja - Sjevernu Makedoniju", rekao je Zaev opisavši Grčku kao "jednu od najutjecajnijih država u regiji".

Za promjenu imena glasao 81 zastupnik od njih 120

Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom čime se okončava 27-godišnji spor. 

Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dugi spor, bojkotirali su glasovanje. 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum. 

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

Atena se obvezala da će ukinuti veto na početak pristupnih pregovora Skoplja i EU-a kada se riješi pitanje makedonskog imena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara