Zagreb - grad u kojem odvodi ne odvode vodu, a smetlari ne odvoze smeće

Zagreb - grad u kojem odvodi ne odvode vodu, a smetlari ne odvoze smeće
Foto: Čitatelj Indexa

USRED ljeta, nakon brojnih uzastopnih nestanaka struje u zapadnom dijelu grada i ulica zatrpanih smećem, objavili smo tekst pod naslovom "Ako je Split Afrika sa strujom, Zagreb je Afrika bez struje".

>> Ako je Split Afrika sa strujom, Zagreb je Afrika bez struje

Tih je dana Zagreb, barem neki njegovi dijelovi, zaista izgledao kao afrička zabit u kojoj se stanovnici svojim selima noću probijaju pipajući između gomila smeća iz kojih se širi neizdrživi smrad.

Za Škorpikovu trebale amfibije

S dolaskom jeseni Zagreb kao da se preselio istočnije, u neka monsunska područja istočne Azije. Smeće je još uvijek tu, ali ne smrdi koliko je smrdjelo usred ljeta jer su temperature ipak niže pa nusprodukti ljudskog života sporije trule. Umjesto smrada s prvom ozbiljnijom jesenskom kišom Zagreb su zadesile poplave. Poplavio je zloglasni podvožnjak na križanju Škorpikove ulice i Aleje Bologna. Njime su jučer navečer mogle prolaziti samo amfibije poput onih kakve vojska koristi, ali one nažalost još nisu u slobodnoj prodaji, a i većina Zagrepčana ih sebi ne može priuštiti jer moraju plaćati komunalnu naknadu i naknadu za slivne vode koje nekim čudom umjesto da se sliju u odvode ostanu gdje kiša padne. 

Umjesto da riješi probleme, Bandić je zatrpao grad plastičnim kantama

Zagreb je danas grad u kojem odvodi ne odvode vodu, a smetlari ne odvoze smeće. To stanovnici Zagreba mogu prvenstveno zahvaliti gradonačelniku Milanu Bandiću. U 19 godina njegovog “delanja” Zagreb je na različite načine cifran i ukrašavan. 

Međutim, skoro ništa nije napravljeno da bi se riješio odvoz smeća i razvrstavanje i reciklaža otpada. Umjesto smislene strategiju koju je trebalo samo prekopirati od ne tako daleke Ljubljane, Bandić je Zagreb odlučio zatrpati plastičnim kantama koje bez obzira na njihov broj ne mogu progutati količinu otpada koju građani proizvode. S pravom od ovog ljeta Zagreb nosi nadimak Kantograd. 

Fekalije se vraćaju u stanove

Još manje je napravljeno po pitanju slivnih voda, vodovoda i kanalizacije. Iz vodovoda curi oko polovica sve iscrpljene vode. Još je strašnije što se sa svakom obilnijom kišom miješaju slivne i kanalizacijske vode.

Kako pokazuju fotografije iz Rudeša, u zahode Zagrepčana kiša je vratila fekalije pa su im prizemni i suterenski stanovi doslovno plivali u govnima.

>> Zagreb je jučer bio potopljen, plutale i fekalije. Pogledajte slike i snimke

Te fotografije s pratećim mirisom pravi su i autentični spomenik Bandićevom Zagrebu, gradu u kojem odvodi ne odvode vode, smetlari ne odvoze smeće, podvožnjaci su bazeni, a građani gacaju po govnima. No zato je počela gradnja Spomenika domovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara