ZAGREB: GRADSKO POGLAVARSTVO ZA NASTAVAK RADA PUTO-A

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo spremno je osigurati preduvjete za nastavak rada postrojenja za termičku obradu opasnog otpada PUTO, no o tome će se još morati očitovati i Ministarstvo zaštite okoliša i sudjelovati u financiranju mogućeg nastavka rada spalionice. L

PUTO je jedino postrojenje s takvom tehnologijom u Hrvatskoj i osim izvoza trenutno ne postoji drugo rješenje za zbrinjavanje opasnog otpada jer spalionica ne radi od 14. kolovoza 2001. kad je Ministarstvo zabranilo njen rad zbog posljedica požara, izvijestio je na današnjoj sjednici Poglavarstva Stipe Tojčić, koordinator aktivnosti vezanih za PUTO.

Rekao je da su stručne elaborate na temelju kojih se Gradsko poglavarstvo odlučilo za nastavak rada spalionice izradile nezavisne institucije: Agencija za posebni otpad d.o.o. i Ekonenerg holding d.o.o.

Prema tim elaboratima, prije početka rada treba prvo sanirati denox uređaj i započeti probni pogon i obaviti kontrolu emisije onečišćujućih tvari u zrak. Paralelno s tim treba urediti natkriveni skladišni prostor (ali ne graditi novi jer dugoročno skladištenje otpada ondje nije ni predviđeno) te postepeno otklanjati nedostatke na sustavu pripreme otpada i drugima.

Sve to treba biti usklađeno s projektom i studijom utjecaja na okoliš, stoji u elaboratima.

´´Hladni pogon´ PUTO-a svaki nas mjesec košta 880.000 kuna´, naglasio je Tojčić napominjući da bi za dovođenje postrojenja u radno stanje i za hladni pogon do lipnja trebalo osigurati 8,5 milijuna kuna, a do kraja godine čak 12,8 milijuna kuna.

Na sjednici su prikazani i izračuni Gradskog ureda za gospodarstvo po kojima se više isplati spaljivanje otpada nego izvoz.

Za spaljivanje otpada po toni se potroši 3400 kuna, a za izvoz 7300 kuna.

Tojčić je izvijestio da je krajem veljače u Njemačku izvezeno 83.392 kilograma pepela od spaljenog farmaceutskog otpada u PUTO-u te da je još ostalo 280 tona neprerađenog otpada i 140 tona opožarenog otpada.

Današnji zaključci Gradskog poglavarstva i raspravljeni dokumenti bit će dostavljeni Gradskoj skupštini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara