Zagreb se doslovno usmrdio od Bandićeve vladavine

Zagreb se doslovno usmrdio od Bandićeve vladavine
Foto: Index/FAH

U OSNOVI i nije važno je li dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić direktno odgovoran za lošu kvalitetu zraka i smrad koji se već danima širi glavnim gradom Hrvatske. 

Nedvojbeno je da tu ima neke Bandićeve krivice s obzirom na to da već godinama, obećanjima unatoč, nije sanirao Jakuševac i što se pokazao posve nesposobnim kada je riječ o gospodarenju otpadom na korist građana i Grada, a ne svoju i svojih pajdaša. Sigurno je i izostanak razvoja mreže gradskog prijevoza imao udjela u povećanom zagađenju zbog kojeg sada roditelji u nekim dijelovima Zagreba ne smiju puštati svoju djecu van jer se opravdano boje da će im se djeca otrovati.

Zagrebački zrak sve više sliči sarajevskom i beogradskom

No, zamislimo da Bandić doista nizašto od svega toga nije kriv. Problem je i dalje tu, zagrebački zrak sve više sliči sarajevskom i beogradskom, a jedno je sigurno izvan svake sumnje: Milan Bandić nije gradonačelnik koji taj problem može riješiti.

Ako smo išta mogli naučiti kroz predugu Bandićevu vladavinu glavnim gradom Hrvatske, koji je u tom periodu zastrašujuće obogaljen, to je da gradonačelnik nema sposobnost planiranja i provođenja dugoročnih projekata. Bandić zna improvizirati, zna kupovati glasove i zna postavljati rođe na ove ili one pozicije, no sve to samo odmaže kada je riječ o problemu zagađenja zraka.

Bandićeva gradska uprava nije u stanju riješiti taj problem

Da bi se popravio jedan takav ekološki problem, potrebno je pažljivo i dugoročno planiranje, potrebna je stručnost i sposobnost argumentiranja i kompromisa, ali nikad na štetu konačnog ishoda te je potrebno odgovorno upravljanje gradskim novcem. Dakle, potrebno je sve ono što ima jedan Beč, koji odavno strogo provodi svoju ekološku strategiju, i sve ono što ne stanuje u Bandićevoj gradskoj upravi. 

Oni koji misle da je zagađenje zraka u Zagrebu prolazni problem grdno se varaju. Stvar neće spasiti samo promjena vremenskih prilika. Dapače, problem zagađenja zraka nečinjenjem i nastavljanjem s business as usual samo može postati još veći. Potrebno je početi povlačiti poteze sada da se vide rezultati za pet godina, jer bez prave i promišljene politike zaštite okoliša zagađenje u Zagrebu može biti samo još gore.

Glas za Bandića je glas za trovanje zagrebačke djece

Ovo što danas Zagrepčani gledaju i njuše je kruna Bandićeve vladavine Zagrebom.

Glavni grad Hrvatske se pod njegovim vodstvom doslovno usmrdio. Smrad koji se širi Novim Zagrebom savršena je metafora Bandićevog stila vladanja, to ne može smisliti ni najžešća opozicija.

Stoga se na sljedećim lokalnim izborima u Zagrebu građanima nudi doista jednostavan izbor. Svaki glas za Bandića je glas za trovanje sebe samih i svoje djece ako ih imate. Glas za Bandića je kao da dođete na dječje igralište, izvadite kalašnjikov i poubijate svu djecu koja se igraju, samo u slow motionu, kroz godine. 

Frazetine o “spašavanju djece” kojima najčešće javnost smaraju konzervativci u ovom slučaju su posve prigodne.

Tko želi spasiti zagrebačku djecu od trovanja, smrada, raka pluća i niza drugih bolesti, neće glasati za Milana Bandića. Tko mu pak bude opet dao glas, taj postaje sudionik u zločinu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara