KORONAVIRUS

Zagrebačka burza pala više od 10 posto, trgovanje prekinuto

Zagrebačka burza pala više od 10 posto, trgovanje prekinuto
Foto: FaH

TRGOVANJE na Zagrebačkoj burzi jutros je privremeno obustavljeno zbog velikog pada cijena dionica.

"Trgovanje dionicama prekinuto je zbog izvanredne volatilnosti tržišta, sukladno članku 185. Pravila burze, iz razloga jer je vrijednost indeksa CROBEX u 09:43 sati pala više od -10% u odnosu na zadnju vrijednost prethodnog trgovinskog dana.

Trgovina se prekida na 1 (jedan) sat. O nastavku trgovine ćete biti obaviješteni", stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

Prije nego što je došlo do zatvaranja tržišta, promet dionicama iznosio je ukupno 8,6 milijuna kuna. Najveći gubitnik je dionica Arenaturista koja je pala za 20,6 posto te joj posljednja cijena iznosi 208 kuna.

Doslovno sve dionice kojima se jutros trgovalo su u padu, a desetak dionica imalo je pad od preko 10 posto.

Wall Street prvi put od financijske krize 2008. u području "medvjeda"

Slična situacija je i na svjetskim burzama pa su tako na Wall Streetu burzovni indeksi jučer oštro pali, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje "medvjeda" jer se ulagači užurbano povlače iz rizičnih investicija nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju koronavirusa.

Dow Jones potonuo je 1464 boda ili 5,86 posto, na 23.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 4,89 posto, na 2741 bod, a Nasdaq indeks 4,70 posto, na 7952 boda.

Nakon jučerašnjeg pada Dow Jones je prvi put od financijske krize 2008.godine zaronio u područje "medvjeda", 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine. S&P 500 i Nasdaq indeks nalaze se, pak, oko 19 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih polovicom veljače.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u svijetu. Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4500 osoba.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara