Zašto je IBM odabrao Hrvatsku?

Zašto je IBM odabrao Hrvatsku?

Foto: 123rf; Tablice: HAMAG-BICRO

MNOGI se pitaju što je utjecalo na odluku IBM-a da za lokaciju svog novog "tehničkog centra" odabere Hrvatsku, i je li im se pogodovalo na štetu domaćih kompanija, a odgovori na ova pitanja nalaze se u Zakonu o poticanju ulaganja koji je donesen u rujnu prošle godine.

Da bi neka firma ostvarila potpore mora uložiti minimalno 50 tisuća eura i otvoriti tri radna mjesta kada su u pitanju mikro poduzetnici, te 150 tisuća eura i 5 novih radnih mjesta, ako se radi o malim, srednjim i velikim poduzetnicima.

Tvrtkama koje se prijave za potpore prema ovom Zakonu mogu se odobriti porezne potpore, odnosno umanjena stopa poreza na dobit. predviđena su i bespovratna novčana sredstva za ulaganja u dugotrajnu imovinu, koja se odobravaju po isteku prve godine ulaganja, a postoje i bespovratna novčana sredstva za otvaranje novih radnih mjesta koja se također dobivaju po isteku prve godine od njihova otvaranja.

Aktivnosti za koje se mogu dobiti poticaji podijeljene su u tri kategorije: razvojno-inovacijske aktivnosti, aktivnosti poslovne podrške i aktivnosti usluga dodane vrijednosti.

IMB-ovo ulaganje spada u kategoriju Aktivnosti poslovne podrške koja obuhvaća: Centre za odnose s kupcima / Korisnicima, centre izdvojenih poslovnih aktivnosti, logističke i distribucijske centre i centre za razvoj informacijsko-komunikacijskih sustava i softvera.Porezni poticaji koje dobivaju tvrtke ovise o veličini ulaganja i broju radnih mjesta. Mikro poduzetnici mogu ostvariti poticaje i za male investicije - i od 50 tisuća eura, a stopa poreza na dobit, koja iznosi 20 posto može biti umanjena za 50, 75 i 100 posto, ovisno o veličini investicije.

Za potpuno oslobođenje od poreza na dobit, koje traje 10 godina, potrebno je uložiti više od 3 milijuna eura i otvoriti 15 ili više radnih mjesta.

Što se tiče poticaja za otvaranje novih radnih mjesta, oni ovise o stopi nezaposlenosti u županiji u kojoj se pokreće posao.

Ako je stopa nezaposlenosti do 10 posto, poticaj je 10 posto dvogodišnje bruto 2 plaće, a maksimalno 3 tisuće eura po radnom mjestu. Najveći poticaji su u županijama sa stopom nezaposlenosti preko 20 posto, gdje se po radnom mjestu dobije 30 posto dvogodišnje bruto 2 plaće, a maksimalno 9 tisuća eura.

Kolike iznose će IBM dobiti kroz poticaje još uvijek nije poznato, jer to ovisi o dinamici realizacije investicije i zapošljavanja. Ministar Panenić kaže da će IBM prvo morati zaposliti ljude, a kada stignu izvještaji, znat će se o kakvim iznosima se radi.

"Imamo propisan model, tek kad bude izračunata visina investicije i kad se bude vidjelo koliku će imati radnu snagu, onda će Agencija za investicije raditi izračunati kolike će poticaje IBM dobiti.

Dakle, tek kad dobijemo konkretne brojke onda će biti određen udio poticaja. Oni prvo moraju zaposliti ljude pa dok budu imali prve izvještaje, onda se određuje visina poticaja. Isto tako treba naglasiti da se poticaji ne isplaćuju jednokratno već duže godina", rekao je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara