Zašto je prilog o grupi Borg nestao s web stranica RTL-a?

Zašto je prilog o grupi Borg nestao s web stranica RTL-a?
Screenshot: RTL

HRVATSKO novinarsko društvo priopćilo je kako je sa zabrinutošću dočekalo potez uredništva RTL-a Hrvatska koje je sa svojih web stranica uklonilo novinarski prilog o kronologiji nastanka grupe Borg, nevidljivih autora zakona poznatog kao Lex Agrokor.

Spomenuti dvanaestominutni prilog bio je emitiran u RTL-ovoj emisiji ''Potraga'' u utorak, 30. listopada, dan nakon što je Jutarnji list u Zagrebu upriličio promociju knjige bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić.

S RTL-a tvrde da se radi o "tehničkim teškoćama", ali prilog i dalje nije vraćen

Nakon emitiranja prilog je bio dostupan na RTL-ovoj stranici Vijesti.hr sljedećeg dana sve do večeri, a zatim je uklonjen. Na upit koji je GONG poslao Upravi RTL-a o razlozima tog postupka, Uprava je odgovorila da je uklonjen zbog tehničkih teškoća te će biti vraćen čim one budu uklonjene.

O nestanku priloga o grupi Borg s web stranica RTL-a Index je prije nekoliko dana uputio službeni upit RTL-u, ali zasad još uvijek nismo dobili odgovor.

Bez obzira na to, RTL prilog nije vratio na web stranicu svog portala Vijesti.hr, no može se pogledati na Facebook stranici GONG-a, na kojoj je postavljen uz RTL-ovo odobrenje. U najmanju ruku neobičan razvoj događaja oko "nestalog" priloga navodi HND na pomisao da se radi o cenzuri ili autocenzuri. 

U uklonjenom se prilogu kroz komentare niza sugovornika, prvenstveno novinara koji su istraživali okupljanje članova grupe Borg te razotkrivali njihove kasnije unosne konzultantske poslovne angažmane u procesu restrukturiranja kompanije Agrokor, kao i njihovu povezanost s fondom Knighthead, problematizira dubok sukob interesa autora Lex Agrokora, kao i krajnje sporna uloga bivše ministrice Martine Dalić.

Prilog novinarke Irene Pirjać rekapitulira ranije objavljene činjenice vezane uz način rada i djelovanja tajne skupine koja je pisala Lex Agrokor, potkrijepljene izjavama i komentarima sugovornika koji čitav slučaj komentiraju iz današnje perspektive.  

Hrvatsko novinarsko društvo očekuje da uredništvo RTL-a Hrvatska pruži jasne odgovore na pitanja zbog čega je prilog koji je od javnog interesa uklonjen s mrežnih stanica te medijske kuće, je li ta medijska kuća bila izložena pritisku, prijetnji ili ucjeni da se prilog ukloni i ako jest, tko je te pritiske provodio. 

Neobičan angažman Jutarnjeg lista i RTL-a

Angažman pojedinih medija, poput medijske kuće Hanza medija koja je izdala i uz Jutarnji list besplatno dijelila knjigu Martine Dalić, a sada i RTL-a vezano uz uklanjanje već objavljenog priloga, krajnje je neobičan, suprotan je ulozi medija kao čuvara demokracije i transparentnog rada tijela javne vlasti te nameće čitav niz pitanja na koja uredništva tih medija, zbog očuvanja vlastite vjerodostojnosti, javnosti duguju jasne odgovore, navodi se u priopćenju HND-a. 

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da je zabranu cenzure kodificirao i Ustav Republike Hrvatske, kao najviši državni akt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara