Dalmacija je stvorena za uzgoj marihuane, no mi ćemo je uvoziti iz Kanade

Dalmacija je stvorena za uzgoj marihuane, no mi ćemo je uvoziti iz Kanade

Foto: 123rf, Index

U KNJIZI "Torcida", zbirci navijačkih anegdota uspješno maskiranoj u sociološki rad, Dražen Lalić opisuje događaj pred ulazom u beogradski stadion.

"Navijač Hajduka pred ulazom puši joint. Milicajac ga pita: „Je li to hercegovačka?“, misleći da  mladić puši škiju, duhan. „Nije nego viška“, odgovara mu bahato mladi uživatelj marihuane“.

Prepričavam tu crticu sjećanju i nadam se da autor ili protagonisti neće zamjeriti neku grešku. Vrti mi se ta anegdota po glavi provocirana viješću da će Imunološki zavod uvoziti sirovu indijsku konoplju. Iz Kanade.

Kanada popularna u Hrvatskoj

Kanada je iznimno popularna posljednjih mjeseci. Em imamo premijera Kanađanina, em nam žele nametnuti kanadski model zdravstva, a sada ćemo i marihuanu početi uvoziti iz Kanade. Takva ideja mogla je pasti samo na pamet instituciji poput Imunološkog zavoda koja plaće za svoje radnike nije mogla zaraditi na tržištu pa su vrijedni sindikalci rukama i nogama upirali da se sklone pod državni kišobran. Nikakav privatni vlasnik nije dolazio u obzir jer taj bi, strašne li stvari, tržišnom logikom upravljao krvnim serumima. Puno je bolje da se Imunološki pretvorio u trgovačku tvrtku koja indijsku konoplju uvozi s plantaža par stupnjeva ispod Polarnice. Kako joj i samo ime kaže marihuana tamo najbolje uspijeva.

Druga anegdota, jednako važna za ovaj slučaj, govori o požaru koji je prije nekoliko godina poharao sjeverni dio Hvara, strmi teren iznad Starigradskog zaljeva. Godinama zapuštenim zemljištem požar se brzo širio iako je vatrogascima u pomoć pohrlila sva hvarska mladost. U opasnosti su bile, među borovinom skrivene plantažice, marihuane - biljke daleko tržišno vrjednije, i za mentalno zdravlje korisnije u dosadnim zimskim mjesecima od razvikane vinove loze.

Dalmacija stvorena za uzgoj marihuane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanja i volje za uzgoj indijske konoplje, u desecima varijanti, u Dalmaciji ne nedostaje. Terroir je kao stvoren za uzgoj te biljke, sunca i vlage je sasvim dovoljno, tlo je porozno i ne zadržava vodu pa je ulje koncentriranije. Doduše, ta otporna biljka može se uzgajati i u zatvorenom. Savjete o tome mudre glave iz Imunološkog zavoda mogle su dobiti u nekoliko zagrebački trgovina koje prodaju rasvjetu za unutarnji uzgoj biljaka. Možda su mislili da te lampe iz Grow ili Head shopa služe za hobiste koji se bave kućnim uzgojem tratinčica ili kadulje, pa nisu htjeli gubiti vrijeme.

No, treba razumjeti i glavonje iz Imunološkog zavoda. Ne može tek tako državna tvrtka zaposliti konzultante iz uspješnog privatnog sektora. Zamislite da se za posao prijavi neki Ante. Istog trenutka bi bio diskvalificiran iz natječaja jer u radnoj knjižici nema upisano propisanih pet godina radnog iskustva na poslovima uzgajivača indijske konoplje. Policijske dosjee i zatvorski staž mu nikako ne mogu priznati. Uzalud mu znanje i iskustvo. Više šansi bi za posao imao uzgajivač rajčica.

U Republici Hrvatskoj dozvoljen je uzgoj opijumskog maka. Baš kao i Makedoniji čiji je Alkaloid jedan od najcjenjenijih legalnih proizvođača bijelog maka na svijetu. Nitko se time, doduše ne bavi, ali moguće je uz posebne dozvole. Na isti način Povjerenstvo koje je Ministarstvu zdravlja predložilo dozvoljavanje korištenja indijske konoplje u medicinske svrhe zalagalo se i za legalan uzgoj marihuane, kifa, ganje, maconhe, kabaka – zovite je kako vam drago.

No, čini se da je puno lakše dati državnoj firmi nesretne prošlosti, u kojoj su mnogi privatni ulagači izvarani, dati dozvolu za uvoz.

Idealno vrijeme za početak uzgoja kanabisa na našem prostoru je od travnja do lipnja. To znači da još neformirana vlada ima jako malo vremena da napiše pravilnike, provjeri proizvođače, ispiše dozvole.

Kada jednom Imunološki osvoji domaće tržište uvoznom konopljom teško će se i jedan poduzetnik probiti na njega, a bolesnici će plaćati daleko skuplje pripravke nego da se u ljekarnama prerađuje domaća, na otvorenom uzgojena marihuana. A baš to želi farmaceutski lobi koji se desetljećima opirao, i još se uvijek opire, legalizaciji kanabisa.

A mandatar nam je iz koje ono branše?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara