Zatvorenika u Indoneziji ispitivali uz pomoć zmije. Pogledajte snimku

Zatvorenika u Indoneziji ispitivali uz pomoć zmije. Pogledajte snimku
Screenshot: YouTube

INDONEZIJSKA policija ispričala se i obećala da će poduzeti disciplinske mjere protiv svojih zaposlenika nakon što je u javnost 'iscurila' videosnimka na kojoj se vidi kako policajci oko vrata osumnjičenog omotavaju živu zmiju nastojeći ga primorati na priznanje o krađi mobitela. 

U videosnimci koja kruži internetskim stranicama vidi se osumnjičenik koji nemoćno jauče, ruku vezanih na leđima, dok policajac prema njegovu licu gura zmiju ispitujući ga o tomu koliko je mobitela ukrao. Dok se muškarac grči na tlu zatvorenih očiju, policajac ga vičući na sav glas pita: "Koliko si puta krao mobitele?" na što osumnjičenik u strahu odgovara: "Samo dvaput." 

No policajac ne odustaje te osumnjičenom prijeti da će mu zmiju gurnuti u usta i u hlače. 

Šef policije u papuanskoj Jayawijayi Tonny Ananda Swadaya javno se ispričao pojasnivši da "istražitelji nisu profesionalno obavljali svoj posao". Dodao je da su pokušali ishoditi priznanje na vlastitu inicijativu te je pojasnio da je zmija bila "pitoma i neotrovna".

"Poduzeli smo stroge korake protiv zaposlenika", kazao je, dodajući da policajci nisu fizički napali osumnjičenog.

Veronica Koman, odvjetnica koja se zalaže za ljudska prava i osobito je usredotočena na područje Papue, smatra kako je korištenje zmije u nastojanju da se ishodi priznanje osumnjičene osobe čisto mučenje i da to u ovome području nije prvi slučaj.

Podsjetila je da je policija na isti način upotrijebila zmiju nastojeći dobiti priznanje od jednog njezinog klijenta kojega je smatrala separatistom.

Glasnogovornik papuanske policije odgovorio je da mu taj slučaj nije poznat. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara