Zbog pandemije svinjske gripe farmaceutika trlja dlanove

Tekst. Z.J.
Foto: AFP

DOK ZDRAVSTVENE institucije strahuju od pandemije svinjske gripe, a ljudi strahuju od zaraze, farmaceutske kompanije zgrću prihode, a za sljedeću godinu očekuju još bolje rezultate. Povećana dobit u trećem tromjesečju ove godine je dodatno pojačana i rezanjem troškova ali i većim prihodima od lijekova.

Glavninu posla masovnog cijepljenja protiv svinjske gripe kojega su pokrenule vlade diljem svijeta dobili su europski proizvođači lijekova GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis i AstraZeneca, prenosi Novi list.

Glaxovi prihodi narasli za 15 puta

Novartis je krajem tromjesečja objavio blagi rast dobiti. Istovremeno, švicarski Roche je prihode povećao za 9,7 posto što se pripisuje prodaji Tamiflua. Roche je u trećem tromjesečju zaradio 12,4 milijarde švicarskih franaka, a prihodi od Tamiflua skočili su gotovo deset puta, na 994 milijuna franaka. Kako prognoziraju u Rocheu, prihodi od prodaje Tamiflua u ovoj godini dosegnut će dvije milijarde franaka (gotovo dvije milijarde dolara).

Glaxov antivirusni lijek Relenze je u trećem kvartalu prodan u vrijednosti od 182 milijuna funti, a prošle godine je prihod od prodaje tog lijeka bio malih 12 milijuna funti. I Glaxo očekuje u zadnjem kvartalu daljnji rast prihoda od prodaje lijekova protiv svinjske gripe.

Novartis u tromjesečju zaradio više nego u cijeloj prošloj godini

Ni švicarski Novartis ne zaostaje u prihodima; predviđa se da će do kraja godine srušiti vlastite rekorde po visini dobiti. Neto dobit u trećem tromjesečju Novartis je povećao nešto manje od jedan posto, na 2,1 milijardu dolara, dok je zarada u cijeloj prošloj godini bila 2,09 milijarda dolara.

Sve farmaceutske kompanije u zadnjem kvartalu očekuju još bolje rezultate, a u istom trendu rasta se očekuju i rezultati za sljedeću godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara