Zbog političke krize u Sloveniji ne zna se što će biti s Hrvatima koji tamo rade

Zbog političke krize u Sloveniji ne zna se što će biti  s Hrvatima koji tamo rade
Foto: Shutterstock

ZBOG parlamentarnog zastoja i političkog stanja nakon nedavnih izbora u Sloveniji moglo bi se dogoditi da prijedlog zakona o produljenju prijelaznog razdoblja u kojemu se hrvatski državljani u toj članici Europske unije ne mogu slobodno zapošljavati i ne stupi na snagu, tvrde u četvrtak slovenski mediji.

Zakonski prijedlog prema kojemu bi slovensko tržište rada za hrvatske radnike ostalo zatvoreno sve do sredine 2020. vlada Mire Cerara potvrdila je prije dva mjeseca i poslala u parlament koji o njemu još nije odlučivao. 

Poslovni list Finance podsjeća da je vlada premijera Cerara prijedlog zakona donijela "na brzinu" i unatoč protivljenju gospodarske komore koja smatra da slovensko tržište rada u slučaju otvaranja ne bi bilo ugroženo, te da Sloveniji nedostaju neki profili radnika.

Tom se zakonskom prijedlogu usprotivilo i ministarstvo gospodarstva.

O svojoj odluci da za hrvatske državljane zadržava sadašnji prijelazni režim uz radne vize Slovenija bi do 30. lipnja trebala obavijestiti Europsku komisiju.

Ako to ne učini, dosadašnja ograničenja prestaju važiti, a prema tumačenju ministarstva rada odluku o tome može donijeti samo parlament potvrdom zakona, a ne vlada uredbom, pa je izgledno da će ograničenja prestati važiti, navode slovenski mediji.

Slovenski parlament sljedeći tjedan trebao bi imati tek konstituirajuću sjednicu.

Tako bi se moglo dogoditi i to da građanima Hrvatske od sljedećeg mjeseca za zapošljavanje u Sloveniji ne trebaju radne vize, a niti Slovencima za rad u Hrvatskoj koja je do sada primjenjivala pravilo reciprociteta, zaključuju mediji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara