"Zbog Thompsonovog koncerta otkaz Milanu Bandiću!"

"KADA osramotite svoju državu u svijetu, najčešće se cijena za to plaća tek u budućnosti. Da to uvijek ne mora biti tako dokazao je Milan Bandić koji je za koncert Marka Perkovića Thompsona unaprijed izdvojio sto tisuća kuna. Posljedice u budućnosti neće se moći izmjeriti novcem", riječi su kojima povodom koncerta Marka Perkovića Thompsona svoje priopćenje započinje Udruga mladih antifašista grada Zagreba.

Danas, pišu nadalje, dva dana nakon koncerta, vidimo što smo sve dobili za taj novac.
"Osim nacionalističkih ispada 'Ubij Srbina' i 'Tko ne skače, pravoslavac' te poznatog hita hrvatske 'budućnosti', (koji je najčešći naziv za mladež) 'Evo zore evo dana' nismo dobili ama baš ništa. Dapače, izgubili smo mnogo toga", stoji u priopćenju u kojem se navodi i izjava Ivana Pandže za Index, koji je kazao kako je "to jedna prekrasna pjesma i drago mu je da se pjeva". Iz Udruge navode kako je predsjednik zagrebačke HVIDRA-e na taj način mladima dao svoju podršku.

Tko može spriječiti mržnju, ksenofobiju, fašizam, ustaštvo, antisemitizam i nacionalizam?

Iz Udruge nadalje navode kako se postavlja ponovno pitanje je li netko mogao spriječiti da se ovo dogodi. "Od predstavnika lokalne vlasti pa sve do državne vlasti svi se kunu u antifašizam kada je to njima potrebno, a kada se radi o ugledu Hrvatske u svijetu onda svi kao da zaborave što su rekli. S jedne strane imamo gradonačelnika Bandića koji je mnogo puta rekao da je antifašist, a njegova stranka, u članku 2. svog Statuta, ima kao jedan od temeljnih ciljeva 'poštivanje antifašizma kao civilizacijske tekovine suvremenog svijeta', a s druge premjera Sanadera koji je izjavio: 'Ako itko propagira antifašizam, onda smo to HDZ i ja, mi smo tu apsolutno čisti'", navode iz Udruge.

Prema tome ako SDP i HDZ, koji zajedno imaju skoro 80 posto zastupnika u Saboru, nisu mogli spriječiti mržnju, ksenofobiju, fašizam, ustaštvo, antisemitizam, nacionalizam i sve ostale oblike diskriminacija onda tko je to mogao, pitaju se iz Udruge. "Ili, pak, nisu željeli?", dodaju.

Dajte Bandiću otkaz ili raspustite čitavu podružnicu

Iz Udruge od zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića, traže da podnese ostavku, a ukoliko on to ne učini, traže od predsjednika SDP-a, Zoran Milanovića, da raspusti cijelu zagrebačku podružnicu SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba odati, navode nadalje, priznanje svima onima koji su se suprotstavili održavanju ovog koncerta, a pogotovo onima koji sudjeluju u vlasti.

"Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajinu do Knina. Zapalit ću dva, tri srpska štaba, da ja nisam dolazio džaba"

"Od ostalih parlamentarnih stranaka također se nitko nije javio, a zabrinjava nas činjenica da to nisu učinili predstavnici nacionalnih manjina. Primjerice zašto se nije oglasio romski zastupnik Nazif Memedi ako uzimamo u obzir činjenicu da je tijekom Drugog svjetskog rata na području Hrvatske ubijeno 15.000 Roma? Ili, pak, predstavnici Srpske nacionalne manjine čijih je pripadnika u tom vremenu poginulo ili ubijeno 130.000? Kad smo već kod Srba, čudi činjenica da se nitko ovih dana nije bunio zbog često izvođene Thompsonove pjesme 'Anica Kninska kraljica' koja započinje ovako: 'Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajinu do Knina. Zapalit ću dva, tri srpska štaba, da ja nisam dolazio džaba'. Pošto se ni ovi zastupnici nisu oglasili, uzaludno je spominjati druge", napominju iz Udruge.

Nova epizoda ustaštva zamaskirana u lažno domoljublje
 
Da smo se uvjerili da ne funkcionira pravna država dokazuje i činjenica da su na koncertu bili prisutni posjetitelji koji su nosili ustaška obilježja, a kako kaže policija, nitko nije uhićen ili kažnjen - također napominju.

"Tako još jednom postajemo svjedoci nove epizode ustaštva zamaskiranog u lažno domoljublje. No, kako je u petak bio Dan branitelja grada Zagreba tako je red da se bar netko prisjeti onih nekoliko desetaka tisuća Zagrepčana i Zagrepčanki koji su se borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, a posebno onih dvadeset tisuća koje je dalo svoje živote na borbenom polju ili su pali kao žrtve strahovitog fašističkog terora. Neka im je vječna slava i hvala!", riječi su koje zaključuju priopćenje udruge mladih antifašista Grada Zagreba.

K.C.
Foto: Goran Perešin
Video: Tomislav Brdjanović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara