ZERP je "prepreka koju valja otkloniti"

SUDIONICI večerašnje HRT-ove emisija "Otvoreno", posvećena vanjskopolitičkim temama koje su, prema riječima voditelja Mislava Bage, bile uglavnom ignorirane u izbornoj kampanji, uglavnom su se kritički odnosili prema programu koalicije HSS-HSLS kojim se uvjetuje sastavljanje nove hrvatske vlade.

To se prvenstveno odnosi na ZERP, čije proglašenje i primjena - barem kada su u pitanju članice EU - može predstavljati ozbiljnu smetnju ulaska Hrvatske u tu zajednicu država. Prema riječima Mladena Staničića, direktora Instituta za međunarodne odnose, na izborima se preko 80 posto građana Hrvatske izjasnilo za stranke koje žele ulazak u EU pa je to daleko važnije od ZERP-a na kojem inzistira HSS-HSLS.

Druge aspekte ekonomskog programa koji predstavlja pregovaračku platformu zeleno-žute koalicije je kritizirao kolumnist busines.hr Ratko Bošković, nazivajući ih nerealnim i štetnim i ustvrdivši da Hrvatska više ne može sebi priuštiti tako visoku javnu potrošnju.

Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa, rekao je kako je Europskoj Uniji stalo da se u Hrvatskoj vlada formira što prije kako bi se što prije nastavio proces reformi i priključivanja.

Emisija se pred kraj dotakla i pitanja Kosova, a u njoj je gostovao i kosovski premijer Agim Ceku, rekavši da od Hrvatske očekuje da vrlo brzo prizna nezavisnost te južne srpske pokrajine. Ceku je također otklonio sve bojazni od eventualne lančane reakcije koja bi dovela do pokušaja odcjepljenja Republike Srpske ili nestabilnosti u regiji.

Svi sugovornici u studiju su se složili da će Hrvatska priznati Kosovo, ali da još treba pričekati formalni konsenzus Washingtona i Bruxellesa po tom pitanju.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara