Žestoki prosvjed protiv migranata u Leipzigu: Policija rulju smirivala vodenim topovima

Žestoki prosvjed protiv migranata u Leipzigu: Policija rulju smirivala vodenim topovima

Foto: FAH

TISUĆE ljudi su odgovorile na poziv islamofobnog pokreta i okupili su se u Leipzigu na prosvjedu protiv masovnog priljeva migranata, dok su Nijemci skandalizirani nasiljem migranata u Koelnu na Silvestrovo.

Pod kišom su prosvjednike i protuprosvjednike u središtu grada razdvajale brojne policijske snage i vodeni topovi, javlja AFP.

Na transparentima su protivnici otvorene politike prema migrantima kancalarke Angele Merkel izjednačili islam i teror i naglasili da "Izbjeglice nisu dobrodošle".

Oni su se pozivali na val napada u Koelnu na Silvestrovo koji se pripisuju migrantima, posebice arapskim.  Provjednici u Leipzigu su se odazvali pozivu Legide, lokalnog islamofobnog pokreta i podružnice Pegide koja je više od godine svakog ponedjeljka navečer defilirala u Dresdenu. "Legida, zajedno za Njemačku, zemlja, mir i očuvanje njemačke kulture" pisalo je također na velikom transparentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akrivisti Pegide su se pridužili Legidi ovog ponedjeljka na obilježavanju prve obljetnice tog pokreta.

Neki su slogani bili izravno upućeni kancelarki, čija je politika prihvata izbjeglica osporavana.

"Izbaciti, ne popustiti, Merkel mora otići", skandirali su ulicama Leipziga.

Pegida je do sada ostala isključivo lokalni pokret i nije se uspio probiti izvan Saske, regionalne države kojoj je Dresden glavni grad.

Prošle godine je Njemačka otvorila vrata za oko 1,1 milijun tražitelja azila, što predstavlja povijesni rekord. Više do 400.000 su Sirijci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara