Znači li turska invazija na Siriju povratak ISIS-a?

Znači li turska invazija na Siriju povratak ISIS-a?
Foto/Screenshot: EPA/Vox

AKO SAGLEDAMO njene posljedice, odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih snaga iz Sirije teško je opisati ikako drukčije nego kao katastrofalnu.

Stotine kurdskih (ali i arapskih i drugih) civila i boraca Sirijskih demokratskih snaga, američkih saveznika u borbi protiv Islamske države, izginule su u turskoj ofenzivi, sirijski pobunjenici pod turskim zapovjedništvom divljački su smaknuli nekoliko civila i vojnih zarobljenika, uključujući istaknutu kurdsku političarku, a stotine članova obitelji džihadista Islamske države pobjegle su, prema tvrdnjama kurdske samouprave, iz izbjegličkog kampa Al-Hol u kojem ih se držalo. Bijegu su prethodili neredi u kojima su supruge ISIS-ovih terorista, ohrabrene ofenzivom Turske i pobunjenika među kojima su mnogi ekstremisti, kamenjem napale kurdske čuvare i podmetnule požar u kampu. 

>> VIDEO Džihadisti bježe iz zatvora, Kurdi preklinju za pomoć: "ISIS je oživio"

A američke snage morale su se navrat-nanos povući pred nadiranjem turskih snaga s jedne strane i dolaskom sirijske vojske, koju su Kurdi pozvali upomoć, s druge. Amerikanci su se u jednom trenutku i mimoišli sa sirijskim vojnicima. O tome koliko je povlačenje bilo kaotično, najbolje govori vijest koju je objavio CNN: američki avioni F-15 bombardirali su 16. listopada američko skladište streljiva u bazi blizu sirijskog grada Kobanea kako ne bi palo u ruke turskoj ili sirijskoj vojsci. 

Američki general s četiri zvjezdice: Nema sumnje da će se ISIS vratiti

Još otkad je Trump obznanio da prepušta Kurde turskoj invaziji, američki analitičari, političari i vojni zapovjednici, kao i kurdski dužnosnici, upozoravaju na to da ta invazija otvara mogućnost za povratak ISIS-a na mala vrata. Ratni kaos i promjena vlasti u regiji pod kontrolom Kurda mogla bi biti idealna prilika za masovni bijeg zarobljenih ISIS-ovaca iz zatvora i pokušaj obnove kalifata.

"Nema sumnje" da će se ISIS vratiti uslijed tursko-kurdskog sukoba, zaključio je tako umirovljeni američki general s četiri zvjezdice i strateški analitičar Jack Keane u intervjuu za Fox News prošli tjedan.

"18 tisuća boraca ISIS-a trenutno operira između Iraka i Sirije. Prema veleposlaniku Jeffreyju, koji je osobni izaslanik predsjednika Trumpa, u 20 zatvorskih centara koje čuvaju Kurdi nalazi se 10 tisuća boraca ISIS-a. To su značajne snage kad zbrojite jedne i druge: 28 tisuća. To je prilično blizu broja s kojim je ISIS počeo 2014.", istaknuo je.ovaj general.

Po njemu, jedino rješenje je dogovor o primirju i "tampon-zoni" na tursko-sirijskoj granici o kojoj su SAD i saveznici i pregovarali s Turskom prije nego što je Trump ishitreno odlučio udovoljiti zahtjevu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i maknuti američke vojnike s puta turskima. 

Prekid vatre je u četvrtak i dogovoren na inicijativu američkog potpredsjednika Mikea Pencea, ali samo na pet dana, kako bi se u tom roku SDF povukao iz zone uz granicu, što znači da u utorak istječe. Usto, SDF tvrdi da su turske snage i njihovi saveznici nastavili s artiljerijskim i zračnim napadima u kojima je ubijeno 16 boraca SDF-a. Trump i njegov državni tajnik Mike Pompeo, međutim, inzistiraju na tome da je kršenja primirja bilo "relativno malo" i da je "brzo eliminirano". 

Turska zatvarala oči pred džihadistima, Kurde vidi kao veću prijetnju

No da od trajnog možda neće biti ništa, sugerirao je i Erdogan kad je zaprijetio da će Turska "smrskati glave (kurdskim) teroristima". Turska, naime, drži da je SDF, odnosno njegov sastavni dio, kurdske Postrojbe narodne obrane (YPG), u biti sirijski ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK). A PKK su i Turska i SAD i EU proglasili terorističkom organizacijom. 

>> Trump nazvao Kurde gorima od ISIS-a, pogledajte snimku

Turska je pod Erdoganom dosad mnogo puta pokazala da smatra vodstvo sirijskih Kurda jednakom, ako ne i većom terorističkom prijetnjom od ISIS-a. Još 2014., kada je ISIS opkolio Kobane, kurdski grad na granici s Turskom, turska vojska blokirala je put turskim Kurdima koji su htjeli priteći u pomoć svojim sunarodnjacima. U isto vrijeme, brojni izvještaji pokazuju da su inozemni džihadisti i oružje za njih u to vrijeme slobodno prelazili tursku granicu na putu za ISIS-ov "kalifat", a da je ISIS slobodno krijumčario naftu i antikvitete sa svog teritorija u Tursku, pri čemu je zarađivao i do 10 milijuna dolara mjesečno. 

Bivši direktor CIA-e i bivši zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general David Petraeus, ocijenio je u intervjuu za CNN da Trumpova odluka, njegovoj retorici unatoč, ne završava američki "beskonačni rat", već ga "vjerojatno produljuje jer daje ISIS-u priliku za preporod".

S njim se složio i republikanski senator Lindsey Graham, inače vjerni Trumpov saveznik. "Povratak ISIS-a je na putu. A ako mislite da je samo Europa u opasnosti, grdno se varate", napisao je na Twitteru.

ISIS-ovci bježe iz zatvora, proturski pobunjenici ih puštaju?

Osim članova obitelji, i petorica džihadista pobjegla su iz zatvora u gradu Kamišliju, izjavio je glasnogovornik SDF-a Marvan Kamišlo. Američki dužnosnik otkrio je za Foreign Policy da su upravo pro-turski pobunjenici pustili zatvorene pripadnike ISIS-a iz zatvora koje su preuzeli. S druge strane, Turska i Trump tvrde da su Kurdi ti koji su pustili ISIS-ovce na slobodu.

Usto, SDF je objavio da su deseci ISIS-ovih terorista izveli koordinirane bombaške napade na položaje SDF-a u svojoj bivšoj prijestolnici Raki i pokušali zauzeti dijelove ovog grada, koji je uz velike vojne i civilne žrtve oslobođen 2017.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je i analitičar američkog portala Vox Daniel Byman u svom članku upozorio da je ISIS vrlo oportunističan i da će iskoristiti kaos i preokupiranost svojih neprijatelja drugim sukobima kako bi se pregrupirao, što će povećati opasnost i lokalnog i međunarodnog terorizma.

Urednik Daily Beasta i antiteroristički analitičar Michael Weiss također je, i prije nego što je turska invazija pokrenuta, predvidio da će vođa ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi, koji je još uvijek u bijegu, iskoristiti kurdsko-turski sukob da bi se vratio u akciju. A "samo-antiterorizam, uđi-i-izađi strategija SAD-a" u Iraku i Siriji, koja je bila aktualna i za vrijeme Trumpovog prethodnika Baracka Obame, otvara vrata za ovakav povratak ISIS-a, smatra ovaj analitičar. 

Trump se ne zamara odbjeglim ISIS-ovcima: "Pa, oni će pobjeći u Europu"

>>Zadužili su svijet, a zauzvrat su izdani i napušteni. Ovo je priča o Kurdima

Urednik Financial Timesa Edward Luce konstatirao je da je Trump svojim katastrofalnim potezom oživio ISIS, zacementirao Asadov stisak nad Sirijom, predao Rusiji još jednu geopolitičku pobjedu, izdao Kurde i neizmjerno naštetio američkoj moći.

Je li Trump svjestan ove opasnosti i je li ga uopće briga? Njegove izjave proteklih dana su same po sebi dovoljan odgovor. Nekritički i neupućeno ponavljajući Erdoganov narativ o kurdskim "teroristima", Trump je na nadrealnoj presici u četvrtak rekao da Kurdi "nisu anđeli" i da je kurdski "PKK, koji je dio Kurda, kao što znate, vjerojatno gori u teroru i veća teroristička prijetnja na mnoge načine nego ISIS". Na predizbornom skupu dan kasnije dao je jedinstveno viđenje tragičnog napada jednog američkog saveznika na drugog: "Poput dva djeteta na igralištu, moraš ih pustiti da se potuku i potom ih razdvojiti."

A kad ga je novinar na presici pitao što s borcima ISIS-a koji pobjegnu, Trump je nonšalantno odgovorio: "Pa, oni će pobjeći u Europu, kamo žele ići. Žele ići natrag kući." 

Utješno je jedino to što su za preporod ISIS-a šanse ipak dosta slabije nego što se to na prvi pogled čini, kao što piše profesor na Sveučilištu Georgetown i viši suradnik u Brookings instituciji Daniel Byman u članku za Slate. Osim što je izgubila svoj tzv. kalifat, a s njime i glavne izvore prihoda u vidu harača nad podanicima i prodaje nafte i ukradenih antikviteta, Bagdadijeva banda izgubila je na tisuće, odnosno desetke tisuća boraca u Iraku i Siriji.

A budući da se više ne mogu predstavljati kao pobjednici i da njihova tvrdnja da je Bog na njihovoj strani zvuči ispraznije nego ikad, i vrbovanje novih militanata ići će puno teže. Osim toga, i sirijski režim i njegovi saveznici Rusija i Iran sad će se vjerojatno koncentrirati na ISIS jer su pobunjenici gotovo potpuno poraženi, osim onih koji su pod turskom zaštitom. Stoga će eventualni povratak ISIS-a vjerojatno biti samo sjena nekadašnjeg "kalifata".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara