Znate li za vojnika JNA koji se ubio jer nije htio pucati na Vukovar?

Znate li za vojnika JNA koji se ubio jer nije htio pucati na Vukovar?
Screenshot HRT

20. RUJNA 1991. godine u Šidu se ubio rezervist JNA Miroslav Milenković iz Gornjeg Milanovca. Nije htio otići ratovati u Vukovar.

Prošlo je 27 godina otkako je Vukovar pao u ruke srpskog agresora u jednoj od najkrvavijih bitaka Domovinskog rata, kojoj su prethodila tri mjeseca opsade. Nakon 87 dana hrvatski branitelji su poraženi, poginulo je između 2900 i 3600 ljudi, a grad je bio potpuno sravnjen. Bilo je to i ostalo najveće uništenje nekog grada na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatske snage u Vukovaru nisu imale više od 3000 pripadnika, dok je JNA bila brojčano nadmoćna, s oko 30.000 vojnika. Angažirala je Novosadski korpus, riječnu mornaricu, dijelove ratnog zrakoplovstva i 252. oklopnu brigadu, a mobilizirane su jedinice Teritorijalne obrane Srbije, elitne Prva proleterska gardijska mehanizirana divizija i Gardijska motorizirana brigada jedinice pobunjenih Srba te paravojne četničke postrojbe opremljene u Srbiji. 

Odbio je pucati u Vukovar

Miroslav je tada imao 51 godinu. Bio je građevinski radnik i otac dvoje djece. 

U rezervni sastav Jugoslavenske narodne armije mobiliziran je dan ranije, piše srpski portal Mašina

Dobio je uniformu i pušku i s tisućama drugih mobiliziranih rezervista u Šidu čekao naređenje o prelasku u Hrvatsku prema Vukovaru. Čekao je rat.

Ubio se između dva strojna vojnika, jednog koji je čekao polazak u Vukovar i drugog dezerterskog, koji je odbacio oružje u znak prosvjeda protiv rata. 

Odbio je pucati u Vukovar.

Njegova smrt je odjeknula u antiratnom pokretu, a ljudi koji su se mjesecima okupljali prosvjedujući protiv rata su tim povodom ispisali knjigu epitafa "Grobnica za Miroslava Milenkovića".

Nacionalno miješana sredina

Prije rata Vukovar je bio nacionalno miješana sredina - u gradu je živjelo 21.065 (47,2 posto) Hrvata, 14.425 (32,3 posto) Srba, 9,5 posto Jugoslavena i ostalih manjina (18,8 posto). 

Tijekom okupacije protjerane su oko 22.000 osoba nesrpskog stanovništva, a nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice počinjen je ratni zločin. Prema podacima te bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske logore odvedeno je oko 7000 stanovnika, a još se i danas tristotinjak Vukovaraca nalazi na popisu nestalih.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara