VIDEO Prije 20 godina je brutalno silovana, a sada sa silovateljem putuje svijetom i drži predavanja

VIDEO Prije 20 godina je brutalno silovana, a sada sa silovateljem putuje svijetom i drži predavanja

Screenshot: YouTube, Video: TED Talks

ŽRTVA silovanja i njezin silovatelj našli su se na TED Talk eventu kako bi ispričali svoju priču.

Thordis Elvu je seksualno napao njezin dečko Tom Stranger dok je bio na razmjeni učenika na Islandu. Ona je imala 16 godina, a on 18.  20 godina poslije, napisali su knjigu o tom događaju i razgovarali o silovanju koje im je promijenilo živote.

Na početku je bilo poput bajke

Hodali su malo duže od mjesec dana kada se napad dogodio.

Nakon božićnog plesa, Elsa se vraćala doma. Prvi put je probala rum i mislila je kako je gospodin Stranger njezin princ na bijelom konju koji je vodi doma i koji će ju spremiti u krevet.

"Bilo je poput bajke, njegove jake ruke oko mene, kako me polegao u sigurnost mojeg kreveta," prisjetila se u svojem govoru.

Ipak, bajka se uskoro pretvorila u horor kada je shvatila da je princ iz bajke skida.

"Odmah mi se razbistrilo u glavi, ali moje tijelo je bilo preslabo da bi se borilo, a bol je bila zasljepljujuća. Činilo mi se kako sam prepolovljena a pola."

"Od te noći znam kako ima 7,200 sekundi u dva sata"

Rekla je kako je brojala sekunde na satu kako bi ostala prisebna:

"Kako bih ostala prisebna, tiho sam brojila sekunde na svojoj budilici. Od te noći znam kako ima 7,200 sekundi u dva sata," rekla je.

Stranger je na njezine riječi odgovorio kako to što je napravio tada nije smatrao silovanjem:

"Sjećanje mi je slabo na sljedeći dan. Sjećam se mamurluka i određene praznine koju sam pokušavao izbjeći. Ništa više. Ali nisam se pojavio na Thordinim vratima. Važno je reći kako svoje tadašnje djelo tada nisam vidio kao ono što je."

Rekao je kako se zavaravao o tome što je napravio:

"Iskreno, odbacivao sam cijeli čin u danim nakon toga, a i za vrijeme toga. Odrekao sam se istine tako što sam samog sebe uvjerio da je to bio seks, a ne silovanje. To je laž zbog koje osjećam groznu krivnju."

Godinama je krivila sebe

Par je prekinuo nekoliko dana nakon silovanja.

"Odgojena sam u svijetu u kojemu nas uče kako do silovanja dolazi zbog nekog razloga. Ili mi je suknja bila prekratka, ili mi je osmijeh bio preširok, ili mi je dah zaudarao na alkohol. Bila sam kriva za sve te stvari pa je sigurno krivica bila na meni."

Tek je devet godina poslije silovanja Thordis napisala pismo Tomu, u trenutku kada je shvatila da je na rubu sloma živaca.

Nakon što je napisala prve riječi shvatila je kako je to njezin put iz patnje. Kako prenosi Daily Mail, Thordis kaže kako nije važno je li on zaslužio njezin oprost nego kako ona zaslužuje mir.

Sastali se nakon 16 godina

Tako su si počeli pisati i na kraju su dogovorili sastanak, nekih 16 godina nakon silovanja. Dogovorili su sastanak u Cape Townu i tamo su podijelili svoje životne priče, ali su i razgovarali o tome što joj je Tom napravio:

"Godinama sam ga htjela povrijediti jako kako je on povrijedio mene. Ali svjetlo je pobijedilo tamu. Ima nade poslije silovanja."

Sada su ko-autori knjige South of Forgiveness, a Tom kaže kako vas nešto što ste napravili ne određuje.

"Ne podcjenjujte moć riječi. Kada sam rekao Thordis da sam je silovao, to je promijenilo moj odnos prema samom sebi, ali i prema njoj."

Smatra kako je najvažnije da je u tom trenutku krivnja s Thordis prešla na njega, jer vjeruje kako odgovornost prečesto završava na žrtvama, a ne na muškarcima koji ih siluju. Thordis je zaključila kako je vrijeme da silovanje prestanemo gledati kao ženski problem.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara