Župan Rusković reagirala na smjenu: Neprimjereno je da goli Australci povraćaju po Stradunu

Foto: HRFoto

NAKON što je jučer zbog neprimjerenih izjava o australskim turistima dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić iz Destinacijskog managementa smijenio bivšu ministricu turizma, sa svojom reakcijom se javila i Pave Župan Rusković.

> Vlahušić smijenio bivšu ministricu koja "pijane i lude" turiste ne želi u Dubrovniku

"S obzirom na netočne informacije koje se u posljednja dva dana pojavljuju u medijima, a u svezi moje izjave na konferenciji za novinare 28.ovog mjeseca, želim vas izvijestiti da sam na pitanje gospodina Marija Juriča (Dubrovnik Net TV) o tome što je Destinacijski Management napravio da dovede mlade, đake i studente zimi u Dubrovnik, odgovorila da su oni zimi u školi i na fakultetu i da mi želimo mlade u Dubrovniku, ali da se nadamo da neće slijediti obrasce ponašanja kakve smo doživjeli prošlog ljeta od strane grupa mladih iz Australije i Novog Zelanda, koji su između ostalog,  trčali potpuno goli po Stradunu, povraćali, očito pod utjecajem alkohola a možda i drugih opijata", napisala je bivša ministrica u Račanovoj Vladi Pave Župan Rusković.

"Dubrovnik nameće određenu vrstu ponašanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dubrovnik je tradicionalno otvoren svim profilima turista, pa tako i mladima. Međutim,  kao svjetsko kulturno središte i UNESCO-v grad univerzalne kulturne vrijednosti, Dubrovnik je grad koji ima postavljene  standarde  i nameće određenu vrstu ponašanja. U nijednom  gradu nije primjereno ni dozvoljeno  hodati gol.  Dubrovnik je grad u kojem žive ljudi, obitelji, mala djeca koja ne trebaju gledati ni doživljavati posljedice razuzdanih ponašanja nekih naših posjetitelja, a takva se vrsta ponašanja ne treba podržavati ni pod koju cijenu", dodaje Župan Rusković. Kazala je i da su imali mnogo reklamacija stranih turista i njihovih organizatora putovanja.

Objasnila je i da je direktorica TZ Dubrovnika Jelka Tepšić u dogovoru s uredom gradonačelnik Vlahušića uputila službenu pritužbu organizatorima putovanja Australaca i Novozelanđana. "Bez obzira što je turizam osnovna gospodarska grana  Dubrovnika od koje živi veći dio stanovništva, Dubrovčani moraju zaštiti integritet statusa svoga grada i ponosno isticati lokalne vrijednosti kulture življenja. Bezglavo prodavanje grada može privremeno doprinijeti većem profitu, ali svakako narušava pravu sliku onoga što bi ovaj grad trebao predstavljati. Uvjerena sam da moje mišljenje dijele i struka i građani: ne smije se prihvatiti bezobzirna vulgarizacija Grada ni pod koju cijenu", napisala je Župa Rusković i dodala kako je već ranije željela otići sa mjesta predsjednice Radne grupe DM zbog čestog "nesuglasja" s gradonačelnikom Vlahušićem.

"Teško je raditi s onima koji ne znaju ili ne razumiju"

"Vrlo je teško, skoro nemoguće raditi sa onima koji ne znaju ili ne razumiju, ali zbog svoje odgovornosti prema partnerima u zemlji i svijetu i započetim projektima svaki put sam odlučila nastaviti", napisala je bivša ministrica te dodala kako ju je jučerašnjom smjenom gradonačelnik riješio nedoumice. "Veseli me činjenica da je na državnoj razini  turizam  preuzela struka, a nadam se da će se vrlo brzo isto dogoditi i na lokalnim razinama", zaključila je Pave Župan Rusković. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara