Brži i od Rimca: Upoznajte najbrži (električni) auto, poznata je i cijena

Foto: Aspark

AKO ste mislili da će Tesla i Rimac voditi mrtvu utrku u dokazivanju tko je najbrži, prevarili ste se. Električni bolid s najboljim ubrzanjem dolazi iz Japana i upravo je stigao u prodaju.

Ime mu je Aspark Owl. Stvoren je u Japanu, ali je premijeru imao na prigodnoj lokaciju - u Dubaiju na tamošnjem salonu automobila. Sasvim logično, s obzirom na činjenicu da samo rezervaciju treba platiti 50.000 eura, dok je startna cijena 2,9 milijuna eura. A naklada je ipak vrlo skromna, svega 50 primjeraka.

Kažemo da je skromna jer će najbrži električni auto mnogi kolekcionari poželjeti u svojoj garaži, i to bez obzira na cijenu koja ozbiljno konkurira najskupljim (novim) automobilima, onima iz Rolls-Roycea i Bugattija. A to znači da će do 300 km/h stizati za manje od 11 sekundi. Japanska Sova ima 96 km/h za 1,69 sekundi, što je postavlja ispred Tesle, ali i Rimca, koji se dosad mogao hvaliti laskavom titulom. I u pogledu maksimalca su Japanci neskromni - kažu da ide preko 400 km/h.

A sve to omogućuju najjači elektromotori ugrađeni u jedan automobil. Njih četiri daje 1480 kW/2012 KS i 2000 Nm, a vrte se na čak 15.000 o/min. Baterije su kapaciteta tek 64 kWh i osigurat će doseg od 450 km, što je jedina stvar lošija od rivala iz Amerike i Hrvatske.

A umjesto komentara sportskog dizajna reći ćemo samo jedan podatak. Aspark Owl ima ukupnu visinu od tek 99 cm.

Što ovaj japanski bolid doista može vidjet ćemo već sljedeće godine, kada će napasti Nürburgring, a potom će uslijediti i prve isporuke. I pazite sad ovo, auto će se proizvoditi u našem susjedstvu, a za njega će biti zadužena tvrtka Manifattura Automobili Torino.

 

Pročitajte više