FOTO Novi AMG GT: Mercedes se centimetrima bori protiv konkurencije

Foto: Mercedes

MERCEDES je za svoj najsportskiji model zadržao isti stil, isti motor, ali mu je dodao puno centimetara.

Vjerovali ili ne, ovaj automobil koji na prvi izgleda poput redizajniranog prethodnika bilježi plus u duljinu od čak 182 mm. Priznat ćete, to je drastičan skok, pogotovo za jedan sportski automobil. Sada dugačak 4728 mm, sa 70 mm povećanim međuosovinskim razmakom, GT raste i u drugim smjerovima. Tako je 45 mm širi i čak 66 mm viši.  

Rast dimenzija definitivno će se odraziti i na voznu dinamiku, ali i sami komfor. Uostalom, AMG GT sada nudi 2+2 raspored sjedenja, ali i veći prtljažnik sa sasvim upotrebljivih 321 l. Kabina je pak osvježena 'dekoracijom' iz SL-a u vidu 11.9-inčnog zaslona infotainmenta te digitalnog kokpita.

Korisnika očekuju i AMG Performance školjkasta sjedala. Straga pak stanu tek putnici do 1.5 metara visine, a ni njima neće biti previše udobno. 

AMG GT koristi novu osnovu SL-a koja voli kompozite i slitine, a uz optimiziranu masu nudi bolje mehaničke karakteristike. Ispod poklopca je dobro znani V8 biturbo, kompatibilan s Euro 7 normom. Nudi se u dvije verzije, slabijoj s 476 KS i 700 Nm te snažnijoj s 585 KS i 800 Nm. 

Slabiji AMG GT55 hvata 100 km/h za 3.5 sekundi i vozi do 295 km/h, dok snažniji ubrzava tri desetinke brže i potegne do 315 km/h. Mjenjač je devet-stupanjski, a novost je implementacija 4Matic+ pogona na sve kotače.

Umjesto točne cijene recimo kako je otvorena opcija lansiranje verzije s četiri cilindra, a potvrđen je i dolazak plug-in verzije. Ostane li na V8 motoru, startna cijena za novi AMG GT koji nudi manje sportske surovosti, ali više Gran Turismo uglađenosti mogla bi biti na oko 175.000 eura, procjenjuju njemački mediji.  

Pročitajte više