FOTO, VIDEO Vozili smo novu A klasu, kompakt zvjezdanog sjaja

 Foto: Mercedes

NAJMANJI Mercedes donosi potpuno novi doživljaj korištenja automobila zahvaljujući naprednim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji. 
 
Mercedes je za četvrto po redu izdanje svog najmanjeg modela pripremio pravu tehnološku revoluciju. A ona kreće s prelijepe hrvatske obale, gdje će do kraja mjeseca oko 500 novinara imati priliku testirati najznačajniji novitet marke u ovoj godini.
 
A ako ih s nogu ne obore prirodne ljepote Trogira i okolice, onda će svakako to učiniti nova A klasa. Iako se radi o kompaktu od kojeg smo već svašta mogli očekivati, ovaj je doista napravio drastičan odmak. 
 
 
Da, A klasa je na sceni već 21 godinu, a nakon porođajnih muka postala je jedan od najomiljenijih automobila za one koji traže puno prostora i praktičnost u kompaktnom pakiranju. 2013. godine A klasa s trećim izdanjem postaje klasičan kompakt izražene dinamike, a sada nastavlja u istom ritmu. 

Novi model možete prepoznati po novim svjetlima, ali i osjetnom rastu dimenzija. Automobil se razvukao dodatnih 12 cm u duljinu na čak 442 cm, a sve je donekle pratio i rast međuosovinskog razmaka za tek 3 cm.
 
Širina bilježi plus od 16 mm, a visina 6 mm, pa ne treba čuditi što je kabina sada prostranija, a kapacitet prtljažnika točno 29 litara veći (370 l). Najviše dodatnog prostora u kabini je dobiveno u predjelu ramena i laktova, posebno straga gdje ima do 36 mm više lufta
 
 
Najpametniji kompakt na cesti
 
A upravo je interijer ono što ostavlja bez daha. "Hey, Mercedes!" je sve što trebate znati i reći, a onda će vas ženski glas voditi kroz sve aspekte korištenja automobila i biti vam na usluzi, baš kao što to čini Appleova Siri.
 
Tako ćete glasovnim naredbama moći regulirati klimatizaciju, a dovoljno je reći "vruće/hladno mi je", glasovno ćete namjestiti i navigaciju ili izabrati ime osobe koju ćete nazvati telefonom. A sve prati izuzetan zvuk, još bolja grafika i sam prikaz slike. Pritom Mercedesov MBUX doista ima sposobnost učenja i prilagodbe uvjetima u skladu sa stečenim iskustvom, pa će tako upamtiti obrazac ponašanja svog "gospodara".
 
I jedna napomena, na popisu 10 dostupnih jezika nema hrvatskog, ali zato na engleskom sve funkcionira odlično. 
 
 
Vrhunska izrada i digitalni kokpit
 
Umjetna inteligencija se odlično nadovezala na osnovu podređenu mlađoj klijenteli i digitalnom dobu u kojem živimo. Prevedeno, osnovni model dolazi uz dva 7-inčna ekrana, druga razina su jedan 7- i jedan 10,25-inčni ekran, dok se top verzija oprema s dva 10,25-inčna ekrana. Pogađate, potonje izvedbe imali smo prilike isprobati na prvim vožnjama okolicom Trogira.
 
Suprotno trendovima svojevrsnog zatvaranja kada ulogu preglednosti preuzimaju kamere, ovdje je vidljivost bolja za 10 %. Dakako, kamere su i ovdje dostupne, ali kod boljih paketa opreme. Ponuda sustava asistencije je među najboljima u segmentu i šire, a dovoljno je reći da automobil može voziti autonomno i, koristeći podatke kamere, radara i navigacijskog sustava, održavati brzinu ovisno o vozilu ispred njega. 
 
 
Naglasak na komfor
 
Start benzinske ponude čini 1.33-litreni turbak sa 163 KS i 250 Nm, a kojeg karakterizira uglađen rad i izražena elastičnost. Dalje slijedi A250 čiji 2.0 turbo-benzinac daje 224 KS i 350 Nm, a do 100 km/h stiže za 6,2 sekundi. Tu računajte i na stražnji multilink, ali i na mogući 4Matic pogon za potpuno zaokruženu ponudu.
 
U dizelskoj ponudi start označava A180d pokretan svima dobro poznatim 1.5 motorom iz game Renaulta, Nissana i Dacije. Nakon Mercedesove dorade motor je nešto uglađeniji i tiši, a u maksimumu daje 116 KS i 260 Nm. Na 100 km/h stiže za 10,5 sekundi, vozi preko 200 km/h, a u praksi troši oko 5 litara. 
 
 
I na kraju recimo kako Mercedesova A klasa ponudom starta upravo sa spomenutim dizelašem, koji u kombinaciji sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem ima cijenu od 238.000 kn.
 
 

Pročitajte više