FOTO Zagreb dostojan Londona: Pogledajte ove zvijeri sa ZG tablicama

HRVATSKI vozni park je možda sve stariji, ali to ne znači da se na našim cestama nema što za vidjeti.

ZA razliku od hrvatskog, zagrebački vozni park je nešto uvjerljiviji. Realno, puno uvjerljiviji, jer glavnina novih automobila kupuje se upravo u zagrebačkoj regiji, posebno kada govorimo o premium tržištu. Primjera radi, od 14.684 prodanih novih automobila u prva 4 mjeseca ove godine, njih 6255 ili 43% prodano je upravo u zagrebačkoj regiji. 

Kad su pak premium modeli u pitanju, udio je vjerojatno i veći. Krećemo s Porscheom koji je tijekom pandemije na hrvatskom tržištu čak i povećao svoj udio, i to značajno. Trenutni ritam prodaje je gotovo jedan primjerak dnevno, a među njima se našao i Porsche 911 GT3. Kao što mu i priliči, automobil je dobio personalizirane tablice. Vrti se do 8400 o/min, a u maksimumu daje 510 KS i juri sve do 320 km/h.

Idemo dalje. Iako ga nismo viđali u statistici, na zagrebačkim tablicama je i jedan primjerak prvog Astonovog SUV-a. DBX dolazi iz Gaydona, a pokreće ga AMG-ov 4.0 V8 niturbo prilagođen Astonovom imidžu. Grmi i, što je bitno, lako se nosi s 2.3 tone teškom grdosijom, pa ju potjera do stotke u manje od 5 sekundi.

ZG tablice nosi i bar jedan bijeli Lamborghini. Bijeli Huracan LP 610-4 je otišao u toplije krajeve, dok je crni LP 580-2 još uvijek u Zagrebu. Grmljavina V10 atmosferca je priča za sebe koju je teško opisati.

Tijekom ovog mjeseca na zagrebačkim cestama snimljen je i Jeep Grand Cherokee pogonjen 6.4 Hemi motorom. Svaka čast svim SUV-ovima, ali SRT je vjerojatno najbrutalniji od svoje vrste, još od Dodgeovog kamioneta sa Viperovim motorom.

Za one sklonije rafiniranim njemačkim proizvodima spomenimo Audijev RS6, vjerojatno najbrutalniji karavan na hrvatskim cestama. 

 

I za kraj jedna poslastica za znalce. To je Nissan GT-R Nismo, zvijer pokretana 3.8 V6 draguljem od 600 KS s kojim ovaj bolid uhvati 100 km/h za 2.8 sekundi i postiže 315 km/h. Bolje od ovoga teško je i zamisliti. 

 

I sad na kraju ponovimo gradivo. Svi spomenuti automobili sa ZG tablicama snimljeni su na našim cestama unazad tjedan dana, zajedno s još brojnim novim atrakcijama koje su stigle u Hrvatsku.

Pročitajte više