Nečuveno: Kriv je za prekoračenje brzine, a niti je vozio niti ima automobil

Foto: Vitronic

OVA zabuna je nevjerojatna. Dakle, što se dogodilo? Muškarac iz Berlina dobio je kaznu za prebrzu vožnju jer je - naravno - vozio prebrzo i bio uhvaćen pomoću radara s kamerom. Riječ je o 63-godišnjem Thomasu Wiegoldu koji je navodno je bio sedam km/h prebrz u Kaltenkirchenu u svibnju 2023. godine.

Trebao bi platiti 20 eura. Ali Wiegold nije vozio prebrzo iz jednostavnog razloga: čovjek nema ni auto. U Kaltenkirchenu, dakle, nije bio, a kamoli vozio prebrzo, kako tvrdi Süddeutsche Zeitung i prenosi Auto bild.

Njegovim prigovorom ništa nije postignuto. Stoga se u priču morao uključiti njegov odvjetnik i nešto je postigao. Naime, očito je napravljena pogreška prilikom provjere identiteta prekršitelja prekoračenja brzine.

Thomas Wiegold iz Berlina, inače renomirani stručnjak za obrambenu politiku, greškom se našao na meti policije jer je navodno identificiran online, odnosno putem Googlea. Policajac je pogrešno shvatio da je Wiegold vozač prikazan na radarskoj fotografiji. 

Međutim, pravi vlasnik vozila je Julian Wiegold, direktor tvrtke Wispatech u Kaltenkirchenu. E sada su stvari jasnije. Bit će da je policajac guglao Wiegolda i izvukao pogrešnog.


Ne samo da imaju različita imena, nego dvojica muškaraca imaju i vizualne razlike. Pravi vozač je mlađi i ima drugačije crte lica. Međutim, nadležna tijela su ovu pogrešku zanemarila.

Pomislili bi da je greška pronađena i razjašnjena, a tema zatvorena? Nema šanse!

Tek nakon ponovne intervencije pravnog zastupnika Thomasa Wiegolda iz Berlina, policija je objasnila da oba Wiegolda žive na istoj adresi. Njih dvojica su to odlučno odbacila jer naravno da to nije točno.
Unatoč činjenici da je očito bio nevin, slučaj protiv Berlinčanina Wiegolda još nije odbačen. Sudac je samo kritizirao nedostatak dokaza o zajedničkom prebivalištu. A ako sud i dalje ne obustavi postupak, na kraju bi zapravo moglo doći do suđenja i čovjek koji nema auto mogao bi biti proglašen krivim!

Naravno, za Wiegolda se radi o principu, a ne o 20 eura. Njegov je odvjetnik istaknuo zabrinutost oko rizika istraga koje se prvenstveno oslanjaju na Google pretraživanja. Naglasio je da to može dovesti do pogrešnih zaključaka, posebice kod uobičajenih imena.

Pročitajte više