Od 1941. godine je stajao skriven u Otočcu: Ovo je najstariji hrvatski auto

AUTOMOBIL je davne 1928. godine stigao u Otočac, a od početka Drugog svjetskog rata ga nitko nije vozio. U zavidnom je stanju.

Nakon 79 godina stajanja u mraku jedne staje u Otočcu na svjetlo dana je izašao američki Oakland True Blue Six. Prelijepi plavi primjerak proizveden je davne 1925. godine čime je zaslužio status najstarijeg "hrvatskog auta".

Kako stoji na stranicama Muzeja FB, Oakland je kupljen na Zagrebačkom zboru 1928. godine od trgovca Ferdinanda Budickog. Kupio ga je apotekar Franjo Častek iz Otočca, koji je ujedno prvi i posljednji vlasnik automobila. Vlasnik je do 1941. godine s njim prešao oko 100.000 km, a nakon njegovog stradavanja u ratu automobil je ostao skriven daleko od očiju javnosti.

Ono što ovaj automobil čini posebnim je da je na njemu 99% originalnih dijelova, a isti nije rastavljan. Nedostaju tek detalji, a usprkos 80 godina stajanja, "ulje u njemu je boje meda, kvačilo odvaja i kočnica daje otpor, a gume drže zrak", stoji u opisu na stranicama muzeja Ferdinand Budicki.

 

Ovaj model je inače bio okarakteriziran kao udobna sportska kabrio limuzina, a proizveden je u svega 33.500 primjeraka.

Recimo kako će Oakland nakon pregleda i obnove biti izložen u restauracijskom odjelu Muzeja automobila Presečki u Krapini.

 

Pročitajte više