Porsche Leasing predstavio nove proizvode

TVRTKA Porsche Leasing pokreće dva nova proizvoda čije glavne prednosti su predstavljene na tiskovnoj konferenciji održanoj početkom srpnja u ugodnom ambijentu restorana Okrugljak.

Kupovina vozila sve je češće usko povezana s nekim od oblika namjenskog financiranja, najčešće leasingom ili kreditom. U Hrvatskoj je do sada bilo uvriježeno mišljenje da je leasing rezerviran isključivo za tvrtke (zbog sustava PDV-a i povrata poreza), te da je skuplji i nepovoljniji od kredita. Upravo zbog toga Porsche Leasing uvodi nove oblike financiranja koji će itakako utjecati da se taj način razmišljanja promijeni.

Operativni leasing s ostatkom vrijednosti

Prva novost na hrvatskom tržištu je uvođenje operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti. Odabirom ove usluge, kupac nije vlasnik, nego korisnik vozila, a ratom otplaćuje praktički samo mjesečni pad vrijednosti automobila koji koristi. Nakon isteka ugovora s leasing kućom, klijent vraća automobil, mijenja ga novim, produžuje rok financiranja ili jednostavno otkupljuje automobil od auto-kuće.

Nadalje, nova usluga ne zahtijeva nikakvo učešće pri sklapanju ugovora. Da, učešće iznosi 0 %, što u kombinaciji s jednostavnom papirologijom, čini ovaj oblik financiranja vrlo konkurentnim i jednim od najisplativijih na financijskom tržištu.

Operativni leasing s ostatkom vrijednosti pravi je način financiranja automobila za ljude koji vozilo žele koristiti uz minimalne mjesečne troškove i potpunu rasterećenost padom vrijednosti, kupoprodajom ili bilo kakvom eventualnom štetom.

Ugovor o održavanju

Druga novost je lansiranje proizvoda namijenjenog svim tvrtkama koje žele planirati trošak voznog parka. Proizvod pored najma vozila u sebi sadrži cjelokupno održavanje i servis na vozilima, te mnoštvo pogodnosti, kao što je izmjena i čuvanje guma u hotelu za gume, osiguranje, itd.

Korisnik ugovora vodi brigu samo o gorivu i pravovremenom dovoženju vozila na servis.

Razlika između kredita i leasinga

Osnovna razlika je u tome da kod bankovnih kredita kupac uplatom zadnje rate postaje vlasnik automobila. To i nije neka prednost s obzirom da nakon višegodišnje otplate (katkada i do 96 mjeseci) stvarna tržišna cijena automobila neće iznositi više od 10% uplaćene vrijednosti. Stoga se postavlja pitanje koliko se stvarno isplati vlasništvo nad pokretninom koja brzo gubi na vrijednosti. Također, sve je češći slučaj da vlasnici automobila pritisnuti visokim ratama, izbjegavaju kasko osiguranje vozila, pa ukoliko dođe do većeg oštećenja ili otuđenja, obitelj još godinama otplaćuje automobil koji više ne posjeduje, a time i ne koristi.

S druge strane, kod kupovine vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti kupac nije vlasnik vozila, pa ratom otplaćuje tek vrijednost koju automobil vremenom gubi. Leasing donosi značajno niže mjesečne rate od ostalih načina financiranja, omogućava vlasniku da automobil, ukoliko uslijed kvara, promjene potreba ili udesa postane ekonomski neisplativ, jednostavno i brzo zamijeni novim vozilom.

Usporedimo li dva najpopularnija oblika financiranja na konkretnom slučaju, prednosti leasinga su očite. Tako na primjer za ugovor o leasingu s ugovorenom visinom ostatka vrijednosti od 40% i godišnjom kilometražom od 20.000 km, rata na 60 mjeseci za VW Golf 1.9 TDI od 105 KS vrijedan 138.242 kn (18.643 eur) iznosi 294 eura. Istovremeno, rata kredita na isto vremensko razdoblje iznosi 382,5 eura.

Porsche Leasing

Tvrtka je u 100%-om vlasništvu Porsche Banke (Porsche Holding), a u Hrvatskoj djeluje od 2002. godine i bavi se isključivo financiranjem domaćih kupaca automobila VW koncerna (Audi, Seat, Škoda, VW, Porsche, Bentley i Lamborghini).

Porsche Leasing je u prvom tromjesečju tekuće godine prema podacima nezavisnog istraživanja časopisa Banka sa 1.200 sklopljenih ugovora zauzeo uvjerljivo drugo mjesto,
sa udjelom od gotovo 18% tržišta.

U posljednjih nekoliko mjeseci tvrtka bilježi značajan rast poslovanja. U prvih pet mjeseci je ostvaren porast od 60.4 %, uz istovremen pad hrvatskog automobilskog tržišta od primjetnih 8.6 %. Zaključno s 31. svibnjem ove godine Porsche Leasing ima 8.041 aktivna ugovora.

M.N.

Pročitajte više