VIDEO Dok su drugi auti imali samo kazetofone, ovaj je imao zaslon osjetljiv na dodir

Screenshot: Facebook

U VRIJEME kad je Amerika otkrivala Yugo, jedan drugi proizvođač već je nudio zaslone osjetljive na dodir, multimediju i niz svemirskih dodataka. 

I dok se u pogledu ovakvih inovacija najčešće spominju njemački proizvođači i eventualno neki japanski modeli, ovdje se doista radi o jednom američkom proizvodu. U pitanju je Buick i njegov atraktivni coupe Reatta. 

Model je predstavljen 1988. godine, a nudio se i u izdanju kabrioleta. Pokretan 3.8 V6 motorom, nije plijenio pažnju performansama, ali je moderan dizajn itekako izazivao pozornost. Zaobljena karoserija, straga spojena svjetla, obilje stakla, sve su to smjernice o kojima se i danas govori. Međutim, pravo iznenađenje korisnika je čekalo u kabini. 

Standardni dio opreme bio je Graphic Control Center (GCC) sustav, u okviru kojeg je Buick nudio usluge klima-uređaja, audiosustava, sada, graničnika brzine i putnog računala. I ne samo to, ovaj automobil imao je i kompletnu dijagnostiku vozila, kao i mogućnost prilagodbe samog ispisa zaslona. 

A taj zaslon je bio klasičan CRT ekran, i to osjetljiv na dodir. Upravo tako, uz ekran nisu dolazile dodatne tipke, već se svim kontrolama upravljalo na dodir, čak i jednostavnije od današnjih "klizača" za podešavanja jakosti zvuka ili intenziteta ventilacije. 

 

The Most Futuristic Car With the First Ever Touch Screen!

The Most Futuristic Car With the First Ever Touch Screen!

Objavljuje The Fast Lane Car u Srijeda, 20. prosinca 2023.

Vjerovali ili ne, stručna kritika je GCC sustav napadala jer je odvlačio pažnju vozača, koji je umjesto ceste gledao dostupne opcije na pregledniku. "GCC i dalje odvraća vozača od njegovih primarnih obaveza: koncentracije na cestu i upravljanja automobilom. Osnovni dizajn onemogućuje jednostavnu kontrolu podsustava; ne možete, primjerice, podesiti kontrolu klime ili stereo kada su mjerači motora na ekranu", piše Car & Driver. Zvuči poznato, posebno ako ste imali priliku voziti neke novije modele Stellantisa, kao i još neke marke vozila. 

U svakom slučaju ovaj je automobil bio puno bliži Mercedesu SL nego Corvetti po cijeni od oko 25.000 USD, ali, nažalost, nije mogao više čak ni uz kabriolet. Nestao je početkom 1990-ih nakon svega dvadesetak tisuća prodanih primjeraka. 

 

Pročitajte više