VIDEO Ovaj auto dolazi iz Kine i ima bolju aerodinamiku od Bugattija

Foto: GAC Motors

KINESKI GAC Motors predstavlja automobil koji iza radikalnog dizajna donosi brojna iznenađenja, pa i jedan rekord.

Ime mu je Eno.146, a brojčana oznaka ovaj put nema veze ni sa snagom, ni s brzinom, a svakako ne s ubrzanjem. Ključna je točka odnosno decimalno mjesto jer 0.146 je vrijednost koeficijenta otpora zraka (Cd), čime je ovaj kineski automobil stigao do svjetskog rekorda.

Kad god smo govorili o vrhunskoj aerodinamici redovito smo se doticali egzotičnih bolida ili pak japanskih koncepata. Primjerice, svemirski Daihatsu UFE-III je nudio koeficijent otpora zraka od 0,168 i bio jedan od najštedljivijih automobila svojeg vremena. Bilo je to 2005. godine.

U novije je vrijeme svijet upoznao lovce na brzinu u obliku long-tail inačica savršene aerodinamike. Nakon Bugattijevog lovca na brzinu od 300 mph možemo vidjeti i kineskog predstavnika. Pritom znajte da on ne lovi maksimalnu brzinu, već u produljenoj formi nudi potpuni komfor za do šest putnika, a u serijsku proizvodnju će stići 2025. godine.

Ali, i ako ne uđe u proizvodnju, to im nitko neće zamjeriti. Dva su razloga za to. Prvi je da su Kinezi jasno pokazali koliko mogu, a drugi da ovdje definitivno nisu nikoga kopirali.

 

Pročitajte više