Živi li se bolje? Drastično porasla prodaja egzotičnih superautomobila

Foto: Audi, Ferrari, McLaren

PROŠLO je gotovo deset godina od zadnje financijske krize, a da su posljedice prebrođene govore i podaci o rastu prodaje ekskluzivnih automobila.

U posljednjih pet godina kumulativna prodaja Bentleya, Ferrarija, Lamborghinija, McLarena i Rolls Roycea porasla je za nevjerojatnih 51%, a samo prošle godine ove su marke zajedno prodale više od 30.000 automobila, piše Bloomberg. Govorimo o proizvođačima čiji automobili redovito stoje barem 200.000 eura. Među njima se posebno ističe uspjeh McLarena koji se u život vratio upravo 2011. godine lansiravši MP4-12C. Nakon uspjeha prvog kućnog modela lansirana je cijela paleta novih modela, a danas ovaj brend prodajom stoji uz bok Lamborghiniju. A kad smo kod slavnog talijanskog imena recimo i kako je Lambo u godinu dana udvostručio prodaju. A pritom Urus još nije stigao.

Drastičan rast prodaje skupocjenih automobila objašnjava i podatak kako danas u svijetu ima 226.450 milijunaša s imovinom većom od 30 milijuna dolara, a to je 21% više no 2012. godine. 

A gdje je Hrvatska?

Najkraće rečeno, na istom mjestu gdje je bila i kad ju je kriza pogodila. Prodaja automobila je od tada prepolovljena, a statistiku tek umjetno popravlja reizvoz i prodaja rent-a-car kućama. Prosječna starost automobila je u konstantnom rastu, pa tako hrvatskim cestama prometuju automobili prosječno stari oko 14 godina. Prije deset godina hrvatski prosjek je bio neznatno ispod 10 godina.

A kad su egzotični automobili u pitanju, trenutni podaci govore kako su Hrvati ove godine kupili jedan Maserati i 50 Porschea. Nije prodan ni jedan Ferrari, Rolls ili Bentley. S obzirom na trenutno stanje zato iznenađuje podatak kako je prodaja premium automobila bila sasvim solidna. U prvih devet mjeseci prodano je 1530 Audija, 1073 Mercedesa i 1038 BMW-a. 

Pročitajte više