Arnold Schwarzenegger o snimanju jednog od svojih najvećih hitova: “Bilo je užasno”

Screenshot: YouTube/20th Century

ZNANSTVENOFANTASTIČNI akcijski film Predator, redatelja Johna McTiernana, ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Schwarzeneggera. No, glumcu je snimanje ovog hita iz 1987. godine ostalo u lošem sjećanju zbog katastrofalnih uvjeta na setu.

Samo snimanje kasnilo je nekoliko mjeseci zbog Schwarzeneggerovih obaveza, a počelo je u ožujku 1986. godine, u Meksiku. Budući da se snimanje odvijalo u džungli, cijela ekipa borila se s kukcima, raznim bolestima i nepovoljnim temperaturama. Prema portalu Far Out, McTiernan je tijekom snimanja izgubio više od deset kilograma zbog probavnih smetnji uzrokovanih prljavom vodom.

Mjesec dana nakon snimanja, Schwarzenegger je uzeo pauzu zbog vjenčanja s Mariom Shriver. No, na medenom mjesecu bio je samo tri dana jer se morao vratiti na set. Kako bi ostao u formi, glumac je sa sobom donio svu opremu iz teretane i vježbao svaki dan prije početka snimanja.

Uz mukotrpan trening, glumac je tri tjedna morao provesti u hladnom blatu kako bi snimio scenu borbe s vanzemaljcem. Isto tako, tijekom snimanja nekih scena morao je skakati u hladnu vodu punu pijavica.

"Za vrijeme snimanja Predatora pretrpio sam puno gore stvari nego kada sam snimao Conana", izjavio je Schwarzenegger u intervjuu za Cinefantastique. "Pao sam sa slapa i danima plivao u vodi koja je bila hladna kao led, a onda sam tjednima bio prekriven blatom."

"U meksičkoj džungli je jako hladno. Lampe za toplinu su cijelo vrijeme bile upaljenje, ali to nam nije pomoglo. Ako si stajao ispred lampi, blato bi se osušilo. Zatim si ga trebao isprati i staviti na sebe novi sloj blata", objasnio je glumac.

Schwarzeneggeru se nije svidjelo ni to što se snimanje odvijalo na brdu. "Teren je bio zahtjevan. Nismo bili na ravnome, cijelo vrijeme bili smo na brdu. Cijeli dan smo stajali na brdu, s jednom nogom dolje, a drugom gore. Bilo je užasno", prisjetio se glumac.

No, mučenje se na kraju isplatilo. Predator je bio veliki komercijalni uspjeh, a uz to je osvojio nominaciju za Oscara. Iako su prvotne kritike bile podijeljene, film je s vremenom postao klasik akcijskog i znanstvenofantastičnog žanra.

Pročitajte više