10 načina kako voda s limunom može pomoći u mršavljenju

Foto: Unsplash

Limuni su izvor esencijalnih nutrijenata poput vitamina C i antioksidansa. U kombinaciji s vodom mogu pomoći u održavanju potrebne dnevne doze vitamina, održati vas hidriranima i pomoći u mršavljenju. 

Dijetetičarka Cathrine Gervacio za portal Eat This, Not That otkrila je deset načina na koje svakodnevno konzumiranje vode s limunom može pomoći da postignete ili zadržite figuru kakvu želite.

Uravnotežavanje razine šećera u krvi

Kombinacija prirodnih spojeva limuna može stabilizirati razinu šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da je limun namirnica niskog glikemijskog indeksa. Stoga, pijenje vode s limunom može pomoći u održavanju razine šećera u krvi, smanjujući žudnju za slatkom hranom.

"Ne samo da će pijenje vode s limunom dodati okus već vam može pomoći i u kontroli apetita", objašnjava Gervacio i dodaje: "Dok god to radite, budite svjesni vrste hrane koju jedete, kao i veličine porcije."

Poboljšanje zdrave probave

Prema istraživanju iz 2022. godine, voda s limunom povećava proizvodnju probavnih sokova i enzima. Ovaj učinak može rezultirati boljim procesom probave i poboljšanom apsorpcijom hranjivih tvari. Probavni sustav koji dobro funkcionira neophodan je za održavanje zdrave tjelesne težine, a voda s limunom može to poduprijeti, prenosi Eat This, Not That.

Dijetetičarka savjetuje da se dan započne toplom šalicom vode s limunom. "Učinite to tako da iscijedite limun u toplu vodu i popijete na prazan želudac. To će vas hidratizirati nakon dobro prospavane noći", objašnjava Gervacio.

Može alkalizirati tijelo

Unatoč tome što su sami po sebi kiseli, limuni imaju alkalizirajući učinak na tijelo nakon što se metaboliziraju. Kako prenosi "Eat This, Not That", vjeruje se da alkalna prehrana utječe na zdravo upravljanje težinom.

Gervacio predlaže da sva visokokalorična pića zamijenite vodom s limunom. "Prirodni okus zadovoljit će vaše okusne pupoljke bez dodatnih kalorija", ističe.

Poboljšanje zdravlja kože

Istraživanja pokazuju da antioksidansi u limunu, posebice vitamin C, mogu doprinijeti zdravlju kože. Blistav ten može podići vaše samopouzdanje i podržati pozitivan način razmišljanja na putu mršavljenja.

Povećanje razine energije

Prema recenziji iz 2019. godine, pravilna hidratacija u kombinaciji s prirodnim svojstvima limuna može podići energiju tijekom dana, prenosi Eat This, Not That. Održavanje hidratacije ključno je za održavanje razine energije, što omogućuje više tjelesne aktivnosti i sagorijevanje još više kalorija. 

Poticanje želje za hidratacijom

Dodavanje limuna u vodu može učiniti hidrataciju ugodnijom i potaknuti želju da što više pijete ovo piće. "Odgovarajuća hidratacija osigurava da tijelo radi najbolje jer je voda uključena u mnoge fiziološke funkcije, poput kontrakcije mišića, transporta hranjivih tvari i regulacije temperature", objašnjava Gervacio.

Poticanje rada metabolizma

Razna istraživanja pokazuju da kombinacija hidratacije i prirodnih spojeva u limunu, poput polifenola, može pridonijeti povećanju brzine metabolizma. Dobro hidratiziran i učinkovit metabolizam neophodan je za trošenje kalorija i potporu naporima za mršavljenje. 

Poboljšanje detoksikacije

Limuni su poznati po svojim detoksikacijskim svojstvima, a ako ga konzumirate s vodom, može utjecati na prirodne procese detoksikacije tijela. Neka istraživanja pokazuju da limunska kiselina može stimulirati jetru u eliminiranju toksina, prenosi Eat This, Not That.

Osjećat ćete se sito

Vlakna u limunu, odnosno pektin, te konzumiranje vode mogu potaknuti osjećaj sitosti. Prema jednom istraživanju, pijenje vode prije i tijekom obroka povećava osjećaj sitosti, što zauzvrat može pomoći u sprječavanju prejedanja.

Nećete imati toliku potrebu za jelom

Voda s limunom može zadovoljiti okusne pupoljke bez potrebe za dodatnim šećerom ili zaslađivačima. Odabir vode s limunom umjesto slatkih pića ili grickalica može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija i šećera. To je jednostavna alternativa koja može pridonijeti kalorijskom deficitu, ključnoj komponenti mršavljenja, prenosi Eat This, Not That.

Pročitajte više