12 loših prehrambenih navika kojima narušavamo zdravlje metabolizma

Zdravlje vašeg metabolizma nevjerojatno je važno. On je odgovoran za pretvaranje hrane i pića u energiju, odnosno za kemijske procese kojima regulira brzinu sagorijevanja kalorija te kontrolira našu tjelesnu težinu.

No, ako se ovaj naš unutarnji motor uspori, može uzrokovati probleme s težinom, razinom energije i cjelokupnim zdravljem organizma. U nastavku pročitajte koje su to najčešće nezdrave prehrambene navike kojima narušavamo zdravlje našeg metabolizma.

1. Pretjerano konzumiranje rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera

Namirnice poput bijelog kruha, slatkih žitarica i šećera mogu uzrokovati nagle skokove i padove razine šećera u krvi, što dovodi do gladi i prejedanja te usporava naš metabolizam.

2. Neunošenje dovoljno zdravih masti

Zdrave masnoće, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, neophodne su za apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i proizvodnju važnih hormona, poput inzulina i hormona štitnjače. Bez dovoljno zdravih masnoća u obroku, vaše tijelo može imati problema s održavanjem hormonalne ravnoteže i pravilne apsorpcije hranjivih tvari, što potencijalno može dovesti do metaboličkih nepravilnosti i energetske neravnoteže.

3. Brze dijete

Brze dijete jako su privlačne i svuda lako dostupne, ali one nikad, ali baš nikad, nisu zdrave. I mogu itekako usporiti vaš metabolizam. Vaše tijelo prilagođava se smanjenom unosu kalorija štedeći energiju, a ta prilagodba često rezultira gubitkom mišića, što otežava održavanje zdrave tjelesne težine nakon što se nastavi s normalnom prehranom.

4. Prehrana siromašna vitaminima i mineralima

Prehrana uglavnom prerađenom hranom i nedovoljna količina voća i povrća mogu dovesti do toga da ne dobijete odgovarajuće razine važnih vitamina i minerala, što itekako može negativno utjecati na vaš metabolizam, ali i cjelokupno zdravlje.

5. Preskakanje obroka nakon treninga

To će definitivno dovesti do kasnijeg prejedanja, i to najvjerojatnije ugljikohidratima.

6. Pretjerani unos alkohola

Pretjerani unos alkohola može usporiti metabolizam jer vaše tijelo daje prioritet preradi alkohola, umjesto sagorijevanju masti i kalorija. Također, alkohol može dovesti do povećanog apetita i potrebe za brzom hranom.

7. Premali unos proteina

Svaki vaš obrok trebao bi sadržavati od 20 do 25 grama proteina, osobito doručak.

8. Preskakanje doručka

Vaš metabolizam nalik je vatri - da bi gorjela, morate je zapaliti. Ako preskočite taj korak, vaš se metabolizam mogao uspavati. Ujutro bi najbolje bilo jesti hranu poput jaja s povrćem, zobenih pahuljica s maslacem od kikirikija, grčkog jogurta s bobičastim voćem, tortilje od cjelovitih žitarica s jajima, sirom, nemasnim proteinima i prilogom od voća. 

9. Prevelik unos kalorija noću

Naša tijela vole jesti tijekom dana, kada smo aktivniji, i treba nam odgovarajuće gorivo. Dok spavamo, odmara se i naš metabolički sustav te nema nikakve potrebe da ga šokiramo nepotrebnim prejedanjem.

10. Konzumacija previše visoko prerađene hrane

Visoko prerađena hrana, poput grickalica i slatkiša, obično se brzo probavlja i nedostaje joj vlakana, što znači da za njezinu preradu ne zahtijeva puno energije.

11.  Nedovoljan unos kalorija

Smanjenje kalorija ponekad može biti učinkovit način za postizanje ciljeva mršavljenja, ali ako tijekom dana ne unesete dovoljno kalorija koliko je vašem tijelu potrebno, to može usporiti vaš metabolizam. Da biste sagorjeli kalorije, morate ih i unositi.

12.  Nedovoljan unos vlakana

Dva su glavna benefita unosa vlakana: pomažu našoj probavi i održavanju sitosti. 

Pročitajte više