5 činjenica koje morate znati o vlaknima!

Foto: 123rf

OPĆE informacije o vlaknima zna gotovo pa svaka osoba.

Da su ona neophodna za uravnotežen proces probave te cjelokupno adekvatno funkcioniranje organizma svima je već odavno poznato. 

Također, da vlakna trebaju biti sastavni dio svake dijetalne prehrane pjevaju i vrapci na grani.
 
Međutim, postoji čak 5 činjenica o vlaknima s kojima velik broj ljudi nije upoznat, a koje predstavljaju temeljna saznanja o istima.  
 
1. Nisu sva vlakna ista
 
Znate li da postoje dvije različite vrste vlakana te da bi obje vrste trebale biti sastavni dio vaše prehrane?
 
Topiva vlakna pospješuju apsorpciju vode, što pospješuje proces probave hrane, dok netopiva vlakna ubrzavaju rad vašeg probavnog sustava.

Kvalitetni izvori topivih vlakana su, između ostalih, leća, grah, zob, naranča, grejp i mango.

Netopiva vlakna možete u organizam unijeti, između ostaloga, konzumacijom gotovo svog povrća te voća poput malina, jagoda i jabuka. 
 
2. Kuhanjem povrća uništavate vlakna
 
Povrće bi, kako zbog vlakana, tako i zbog vitamina te minerala koje sadrži, trebalo kuhati s pomoću pare u vremenu koje je dostatno da isto ne bude sirovo, ali da zadrži određene komponente svježine koju sadrži. 


Prekuhano povrće nema ni približno blagotvorna svojstva za proces probave kao ono koje je svježe ili, barem, prikladno termički obrađeno.  
 
3. Vlakna se ne nalaze samo u povrću i voću
 
Osim u povrću i voću, vlakna se nalaze, između ostaloga, i u sjemenkama, orašastim plodovima, smeđoj riži i zobenim pahuljicama. Nastojte izbjegavati prerađene proizvode u kojima su vlakna naknadno dodana.



Pod navedenim proizvodima mislimo na, između ostaloga,  kruh, kekse i prerađene žitarice. 
 
4. Zbog vlakna voće ne deblja
 
U voću se nalaze velike količine šećera, a od drugih slatkih namirnica voće je poželjno za konzumaciju isključivo radi vlakana koja su dio sastava. 
 
Vlakna usporavaju apsorpciju šećera te se zbog navedenoga velike količine šećera koje unesemo konzumacijom voća ne skladište u obliku masnih naslaga. 
 
5. Vlakna nisu laksativ


Iako vlakna pospješuju proces probave ona nisu laksativ te se ne trebate brinuti kako ćete zbog konzumacije istih dan provesti na wc školjci.

Ipak, ukoliko je vaša prehrana siromašna vlaknima, a imate u planu povećati konzumaciju istih, predlažemo da to učinite postepeno iz razloga što svaka nagla promjena u načinu prehrane može izazvati šok za organizam, a što može dovesti do probavnih tegoba. 
 

Pročitajte više